Eterična ulja u službi “mentalnog fitnesa” i opuštanja

Predlažemo vam da isprobate aromaterapiju eteričnim uljima koja se povezuje i s “mentalnim fitnesom” i opuštanjem.

Osim za pamćenje i buđenje pozitivnih emocija, aromaterapiju mnogi primenjuju zbog njenog umirujućeg delovanja na organizam, a eterična ulja se mogu koristiti u difuzeru, raspršivaču ili direktno u kupki – samo ih nemojte nanositi direktno na kožu: za negu kože mešaju se s kremama ili serumima.

Pepermint

Pepermint podiže raspoloženje i energiju pa jednostavno uspite nekoliko kapi ulja od peperminta u difuzer i uživajte u svežoj aromi.

Limun

Eterično ulje limuna deluje na fokus i koncentraciju, a limun ima osvežavajući miris koji “pročišćava” um i duh.

Lavanda 

Ovo eterično ulje možete pomešati s hidratantnom kremom i naneti na kožu u slučaju blažih opekotina ili ogrebotina jer deluje regenerativno i pospešuje zaceljivanje kože, a u izradi kozmetike se koristi i za negu masne i problematične kože.

Čajevac 

Čajevac je jedno je od najpoznatijih eteričnih ulja, a poznato je i kao “prirodni antibiotik”. Osim u kozmetici za negu masne kože, čajevac se koristi i za zaštitu od infekcija i pročišćavanje vazduha.

Ruzmarin

Eterično ulje ruzmarina tradicionalno se koristi za podsticanje koncentracije i mentalnu oštrinu, a smanjuje i nivo kortizola u telu, doprinoseći tako ublažavanju stresa. Osim toga, poznato je i kao tradicionalni lek protiv peruti i opadanja kose.

Metvica

Metvica ima široku primenu u proizvodnji kozmetike i preparata za negu zuba i usne šupljine: jednu kap ovog eteričnog ulja kapnite na četkicu za zube pre nanošenja paste jer prijatno hladi kožu i ublažava bolove.

Eukaliptus

Eterično ulje eukaliptusa poznato je kao prirodno sredstvo za inhalaciju i olakšavanje kod problema disajnog sistema. Udišite ga za ublažavanje začepljenosti i simptoma prehlade.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...