Eterična ulja smiruju kašalj i otčepljuju nos

Nekoliko kapi pravog ulja pokraj kreveta ili umasiranog ne predelu grudi pomoći će vašem detetu da lakše spava. Međutim treba paziti da dete ne proguta ulja.

Zapaljenje-sinusa

Dovoljno je sipati nekoliko kapi određenog eteričnog ulja u aroma lampici. Ili se inhalirati
Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili kajeputa u aroma lampici, savetuje aromaterapeut Matilda Ivaniš Knez.

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi se u pola litra vrele vode i inhalira se dete pod peškirom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za veoma malu decu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića.

– Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću delotvornost. Ulja na deci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dve godine, i uvek se treba posavetovati sa stručnjakom, kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije, kao i savetnica za eterična ulja.

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže ona, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš odbrambeni mehanizam. – Uvek se treba savetovati sa stručnjakom i paziti da dete ne proguta ulje, napominje ona.

Eterična ulja mogu se, pojašnjava, koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Delotvorna su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nežnu dečju kožu, koja se zimi često suši ili peruta.

Za suvi kašalj kod dece starije od dve godine treba u 50 ml bademovog ulja dodati pet kapi lavande i dve kapi (germanske) kamilice i to umasirati na grudi.

Komentari
Loading...