Generic filters
Exact matches only

Epilepsija- Simptomi i Lečenje

Epilepsija nije zarazazna bolest i nije oblik mentalne retardacije.

Postoji mnogo tipova epilepsije koji se ne manifestuju klasičnim epileptičkim napadom.

Epilepsija može nastati u sklopu određenih oboljenja i oštećenja mozga, kao što su tumor mozga, moždani udar (šlog), Alchajmerova bolest, a može biti i posledica povrede mozga, prenatalne infekcije ili trovanja.

Postoje dva tipa epileptičkih napada:

 • fokalni
 • generalizovani

Kod fokalnih napada osoba može osećati neobične mirise ili se ponašati neadekvatno, dok se generalizovani napadi manifestuju tipičnim epileptičkim napadom u vidu gubitka svesti i pojave mišićnih spazama.

Pre napada ponekad se javljaju simptomi koji mogu biti znak upozorenja da će do napada doći i taj period zove se aura. To su napad panike, preosetljivost na svetlost, dezorijentisanost.

Ovo su važni znaci upozorenja i za osobu koja zna da ima epilepsiju, ali i za nekoga ko je u njenoj blizini. Savet je da, kada se ovi znaci upozorenja pojave, osoba koja ima epilepsiju treba da se smesti na bezbedno mesto kako bi se sprečile eventualne povrede prilikom pada.

Stres, alkohol, nedostatak sna i hormonski dizbalans koji se javlja npr. u toku menstrualnog ciklusa mogu biti okidač za pojavu epileptičkog napada. Nije svaki napad epilepsija.

Savetuje se da osobe obolele od epilepsije uz redovno uzimanje lekova vode zdrav stil života sa dovoljno sna, da se redovno hrane i upražnjavaju redovnu fizičku aktivnost.

Osobe koje boluju od epilepsije su u riziku od pojave dva životno ugrožavajuća stanja: statusa epileptikusa i iznenadne smrti.

Simptomi

 • Fokalni napadi: očuvana svest, ali najčešće izmenjena, uz neobične senzacije i/ili ponašanje; napadi najčešće traju nekoliko sekundi
 • Izmenjena svest, pospanost, nemogućnost koncentracije
 • Neobjašnjiv osećaj tuge, sreće, besa
 • Mučnina
 • Osećaj ukusa i mirisa koji ne postoje u okruženju
 • Neobično ponašanje: treptanje, neuobičajeni pokreti usta
 • Česte repetitivne (ponavljajuće) radnje
 • Generalizovani napadi: gubitak svesti i mišićni spazmi

Lečenje

Upotreba čuvarkuće u ovom leku je presudna. Potrebno je da napravite u smesu koja se sastoji od:

 • listova čuvarkuće 300 g
 • pravog prirodnog meda (najbolje kestenov) 300 g

Ova dva sastojka se mešaju u jednakom promeru po 300 grama meda i čuvarkuće. Čuvarkuća se ubere, dobro opere i samelje u blenderu ili nekoj drugoj mašini.

Dobijena kašasta smesa čuvarkuće pomeša se sa medom u staklenoj tegli i dobro se izmeša nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smesa treba da odstoji 7 dana, stim da je dobro da je povremeno opet izmešate.

Teglu držite u frižideru. Nakon 7 dana stajanja počnite je konzumirati. Ovaj pripravak uzimate svaki dan 3 puta po jednu supenu kašiku. Prva kašika se uzima ujutru čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje.

Nemojte preskakati ako baš ne morate konzumaciju ovog prirodnog leka.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...