Epiduralna anestezija – za i protiv

Ključ za upravljanje porođajnim bolom je da osećate da imate kontrolu nad situacijom, i psihički i fizički. Kako biste se unapred spremili za porođaj, uredite, ako je moguće, da neko od vaših bližnjih bude uz vas tokom porođaja i istražite opcije za kontrolu bola, uključujući i upravljanje bolom bez lekova, tehnike disanja, lekove protiv bolova i anesteziju.

anest

Vi ne možete predvideti koliko bola ćete iskusiti prilikom porođaja. Bolovi se mogu podneti bez lekova protiv bolova, ali porođaj može postati ozbiljan i iscrpljujući. Neizdrživ bol može povećati anksioznost i napetost mišića kod porodilje, što može dodatno da produži porođaj. Iako umanjivanje bola može da ubrza porođaj, potpuno uklanjanje bola anestezijom može ga usporiti. Najbolje je naći balans, tako da možete da se šetate i menjate položaj tela, ali i da gurate tokom kontrakcija dok se beba ne rodi.

Čak i ako želite da se porodite bez korišćenja lekova protiv bolova, ipak napravite plan na koji način biste se porodili sa lekovima, u slučaju da se predomislite.

Razmotrite sledeće stavke ako razmišljate o korišćenju epiduralne anestezije, koja se najčešće nudi za bol prilikom porođaja:

Epiduralna anestezija se smatra najefikasnijim i lako prilagodljivim načinom da se kontroliše bol tokom porođaja.

Mala doza epiduralne injekcije vas ne umrtvi u potpunosti ispod struka, što omogućava da se krećete i da gurate tokom kontrakcija.

Slaba epiduralna injekcija smanjuje standardne rizike koje nosi korišćenje epiduralne injekcije a to je usporavanje porođaja i korišćenje pomoćnih sredstava (forcepsa ili vakuuma) ili carskog reza.

Lekovi u epiduralnoj anesteziji će malo verovatno uticati na vašu bebu. Međutim, često se uz epiduralnu anesteziju prate otkucaji srca bebe.

Šta je epiduralna anestezija?

Epiduralna anestezija se smatra najefikasnijim i lako podesivim lekom protiv bolova prilikom porođaja. Može da se koristi za delimično ili potpuno umrtvljavanje donjeg dela tela, omogućavajući vam dovoljno osećaja da gurate zajedno sa svojim kontrakcijama ili umrtvljuju svaki osećaj ako se radi carski rez. Sa malom dozom lekova (blaga epiduralna anestezija), možda ćete biti u stanju da prošetate tokom porođaja, što će vam najverovatnije prijati.

Epiduralna anestezija se daje kroz veoma tanke cevi (epiduralni kateter) u oblast koja okružuje kičmenu moždinu, u njenu spoljašnju membranu (epiduralni prostor). Iz epiduralnog prostora, lek prolazi kroz membranu direktno u kičmene nerve koji nam daju osećaj u u donjem delu tela. U međuvremenu, možete ostati budni, jer lekovi ne putuju kroz krv do mozga i centralnog nervnog sistema.

Pošto epiduralna anestezija ne ide direktno u krvotok, beba najverovatnije neće biti pod uticajem lekova. (Podaci istraživanja još uvek nisu dovoljno jasni da može da se tvrdi da beba nije pod uticajem anestezije). Poređenja radi, kada se lek daje kroz venu (intravenski) ili putem injekcije u mišić (intramuskularno), on stigne do bebe preko placente nakon jednog sata. Ako se beba rodi pre nego što lekovi prestanu da deluju, beba može da trpi neželjene efekte kao što su otežano disanje i ošamućenost (koji se poništavaju davanjem bebi novih lekova).

Sve više se koristi kombinacija spinalne i epiduralne anestezije na porođaju. Pre nego što se postavi epiduralni kateter, lek se ubrizgava u kičmenu tečnost oko kičmene moždine. Ova spinalna injekcija deluje brže nego epiduralna. Zatim se postavlja epiduralni kateter i koristi se za dalje potrebe anestezije.

Koje su prednosti epiduralne anestezije?

Kada se postavi epiduralni kateter, možete brzo dobiti lekove protiv bolova, ako i kad god su vam potrebni tokom porođaja.

Kod epiduralne anestezije , lekovi protiv bolova se mogu dati i kontinuirano podešavati po potrebi, dakle ne može se desiti da njeno dejstvo oslabi tokom porođaja. U nekim bolnicama, možete bezbedno sebi dati više lekova protiv bolova kada su vam potrebni pritiskom na dugme pumpe za lekove.

Epiduralna anestezija ne utiče na na centralni nervni sistem, tako da ste vi i vaše novorođenče budni i svesni posle porođaja.

Ako se javi potreba za carskim rezom, epiduralna anestezija se koristi za brzo umrtvljivanje donjeg dela tela, ispod struka.

Koji su nedostaci i rizici epiduralne anestezije?

Sa epiduralnom anestezijom, možda nećete biti slobodni da napuštate krevet da prošetate ili da koristite toalet. Razgovarajte sa lekarom da li je moguće da:

Dobijete dovoljno malu dozu da omožete da hodate ili barem stojite. Hodanje i promena položaja će vam pomoći da se osećate prijatnije tokom porođaja.
Da li aparat potreban za praćenje rada srca bebe i intravenska linija mogu da se podese tako da možete da hodate.

epidur

Epiduralna anestezija koja koristi standardnu količinu lekova povećava rizik od:

 • Produženog porođaja. Prosečni porođaj sa epiduralnom anestezijom traje dodatnih sat vremena (Neke studije sugerišu da epiduralni porođaj ne traje duže od prosečnih porođaja kada se lek ne daje dok se grlić materice ne otvori najmanje 4cm).
 • Pada krvnog pritiska (hipotenzija), koji mogu da smanje broj otkucaja srca vaše bebe. To je razlog zašto ćete možda dobiti infuziju unapred i zašto će od vas tražiti da ležite na boku, čime se poboljšava protok krvi.
 • Nećete biti u stanju da osetite kontrakcije i da gurate. To povećava rizik od potrebe za korišćenjem forcepsa ili vakuma i eventualno veće šanse za potrebe carskog reza koji vam inače ne bi bio potreban.
 • Beba može zauzeti pogrešan položaj zbog labavih mišića karlice i materice. Ovim se povećava rizik od potrebe za upotrebom forcepsa ili vakuuma.
 • Napad uzrokovan lekovima. Ovo se dešava veoma retko.
 • Posle porođaja sa epiduralnom anestezijom, možda ćete imati:
 • Bol u leđima na mestu gde je bio kateter. Ovo je neuobičajeno. Neke žene se plaše da će epiduralna anestezija izazivati hronični bol u leđima-istraživanja nisu pokazala vezu između bolova u leđima i korišćenja epiduralne anestezije.
 • Jaka i dugotrajna glavobolja posle porođaja, kada se opna kičmene moždine slučajno probuši u toku postupka. Punkcija se javlja kod oko 3% žena koje su primile epiduralnu anesteziju. Oko 70% ovih žena ima glavobolje nakon porođaja. Punkciju popravlja anesteziolog, koristeći još jednu injekciju u probodeno mesto. To obično ublažava glavobolju.

Spinalno-epiduralna anestezija nosi iste vrste rizika kao epiduralna.

Pre odlaska na porođaj, naučite što više možete o svim opcijama za upravljanje bolom koje su vam dostupne. Pošto je porođajni bol nepredvidiv, imate veliki izbor, i možete korstiti i više različitih načina da kontrolišete porođajni bol. Opcije su:

 • Da ne koristite lekove, već tehnike disanja, promene položaja, masiranje, i odvlačenje pažnje.
 • Da koristite standardnu ili blagu epiduralnu anesteziju, eventualno u kombinaciji sa spinalnim injekcijama.
 • Da koristite lekove protiv bolova koji će vam kratkoročno smanjiti anksioznost i bol.
 • Da koristite injekcije sa lekovima koji će izazvati utrnulost u donjem predelu karlice i blokirati porođajni bol u trajanju od jednog sata. Ovo je jedan od najbezbednijih vidova anestezije u oblasti iz koje će beba izaći.

Odluka o tome da li ćete se odlučiti za epiduralnu anesteziju podrazumeva uzimanje u obzir vaših ličnih osećanja i stavova i medicinskih činjenica.

Epiduralna anestezija može biti dobar izbor za kontrolu bola ako:

 • Imate opciju da uzmete slabiju epiduralnu anesteziju koja vam omogućava da imate osećaj ispod struka i pokretljivost.
 • Imate veće šanse da morate da radite carski rez a to saznate nakon što je porođaj već počeo. Možete da ostanete budni tokom carskog reza kada se koristi epiduralna anestezija.
 • Porađate se a tehnike umanjivanja bola bez lekova nisu dovoljne i ne možete da podnesete bol.
 • Imate nizak prag bola i brinete da nećete moći da ga kontrolišete bez lekova.
 • Razmišljate o intravesnkom unosu lekova ili lekovima sa ograničenim trajanjem (oploidni lekovi), ali ste zabrinuti zbog neželjenih efekata na vas i vašu bebu.

Razmotrite druge opcije za kontrolu bola, ako:

 • Ako se protivite korišćenju lekova protiv bolova.
 • Želite da izbegnete intravensku (iv) liniju.
 • Zabrinuti ste zbog rizika epiduralne anestezije.
 • Zabrinuti ste zbog mogućeg korišćenja sredstava za porođaj kao što su vakuum i forceps. Ublažavanje bola korišćenjem oploida će manje verovatno zahtevati korišćenje vakuuma.
 • Imate iskustva sa brzim porođajem i ne očekujete da ćete imati vremena za epiduralnu anesteziju.
 • Imate infekciju u oblasti gde bi se postavila epiduralni kateter.
 • Imate poremećaj krvarenja ili nizak broj trombocita. To bi učinilo krvarenje u epiduralnom prostoru verovatnijim.
 • Imate deformitet kičme koji bi otežao postavljanje epiduralnog katetera.
Komentari
Loading...