Endovenski laserski tretman (EVLA)

Endovenski laserski tretman (EVLA) je minimalno invazivna procedura za lečenje proširenih vena. Princip rada su savremene minimalno invazivne procedure, koje garantuju najbolji mogući rezultat uz minimalnu traumu za pacijenta. Moderan tretman bolesti proširenih vena nudi velike prednosti pacijentima.

LASER-U-VENI

Prednosti laserskog endovenskog tretmana u odnosu na klasično hirurško lečenje su:

  • Nije potrebna hospitalizacija
  • Manji rizik od komplikacija
  • Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji čime se izbagava rizik opšte i regionalne anestezije koja je potrebna pri klasičnom hirurškom lečenju
  • Odličan kozmetski efekat
  • Praktično bezbolan postoperativni oporavak
  • Brzo vraćanje u redovne dnevne aktivnosti

Vlakno lasera se uvodi u glavni površni venski krvni sud koji je uzrok bolnih i neprijatnih “grozdova” proširenih vena. Toplota koja se oslobadja na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnja posledica je zatvaranje protoka kroz tretirani deo vene.

Kakvi su rezultati lečenja?

Lasersko lečenje vena je jedna od najmladjih i najsavremenijih metoda za lečenje proširenih vena, koja se u našim krajevima tek počela da uvodi iako je u svetskoj medicini praktikuju već oko desetak godina tokom kojih se pokazala kao izuzetno efikasna (uspešnost lečenja od 98% i više) te neproblematična po pitanju komplikacija, zbog čega je postala izuzetno popularna širom sveta.U lečenju koristimo savremeni Fotona XP-2(Nd:Yag) laser.

Šta treba znati pre laserskog tretmana?

Operacija se izvodi u lokalnoj anaesteziji. Posle operacije ćete dobiti savet za lekove protiv bolova. Nakon operacije ćemo Vam obući elastičnu čarapu, koju ćete nositi i danju i noću naredna tri dana i dve noći. Nakon toga ćete ukupno 4 nedelje nositi čarape preko dana.

Nakon operacije ćete početi da hodate, preporučujemo šetnju od 10-15 min odmah nakon operacije.U daljem toku oporavka preporučujemo nekoliko puta dnevno po pola sata hoda.

Tok lečenja laserom

Pre operacije se izvrši ultrazvučni pregled donjih ekstremiteta. Na koži označimo vene koje će biti tretirane i već ste spremni za operaciju. Cela noga će biti dezinfikovana i pokrivena sterilnim kompresama. Zatim ćete dobiti lokalnu anesteziju i biće Vam uvedena sonda lasera u oboleli deo vene, nakon toga ćemo, pod kontrolom ultrazvuka oko vene ubrizgati rastvor za tumescentnu-lokalnu anesteziju, tako da će operacija biti bezbolna. Zatim počinje terapija laserom. Procedura traje oko 45 min.

Uzgredne pojave nakon lečenja laserom

Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol je normalna pojava i obično nestaje nakon nekoliko dana. Povrede arterija u blizini područja koje tretiramo su izuzetno retke. Sama procedura može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ovi fenomeni mnogo ređi nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaj bolesnici osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U pojedinim slučajevima se mogu javiti bolni ožiljci na koži, keloidi. Druge komplikacije, infekcija, embolije tromboze su veoma retke.

Većina neželjenih efekata su prolaznog karaktera, crevenilo bol u preponi u butini kao rezultat toplotnog efekta lasera. Bol je najizraženiji 3-5 dana nakon operacije. Sve ove vrste problema nestaju u narednih nekoliko dana. U poredjenju sa klasičnom operacijom (striping) sve navedene pojave su minorne, prosečna količina i obim tih pojava puno manji dok je oporavak mnogostruko brži.

Potencijalne komplikacije u slučaju odustajanja od predloženog laserskog tretmana proširenih vena

Moguće komplikacije su ograničene na hroničan tok bolesti, koji će se ako se ne leče, dovesti do pogoršanja stanja tokom vremena. U daljem toku nelečene bolesti može doći do stvaranja tromba u venama nogu koji se mogu proširiti na duboki venski sistem i pluća, pucanja vena i krvarenja, stvaranja rana na nogama (vesnkih ulkusa). Najčešće bolest površnog venskog sistema može napredovati do otoka skočnog zgloba, promena na koži (dermatitis, ekcem, otvrdnuća kože…) .

Lečenje vena u letnjim mesecima

Postoji velika zabluda da se vene ne leče u letnjim mesecima, i u tropskim predelima se bolesnici leče od proširenih vena. Zahvaljujući minimalno invazivnoj proceduri, lasersko lečenje vena se može raditi i u letnjim mesecima.

stmedica.com

Komentari
Loading...