Endometritis

Endometritis je  zapaljenje sluzokože materice (endometrijuma) i često nastaje uporedo sa zapaljenjem drugih (spoljašnjih i unutrašnjih) slojeva ovog organa, ali i jajnika i jajovoda.

endo

Statistike pokazuju da se ovo obolenje sve češće javlja nakon porođaja carskim rezom, mada može nastati iz brojnh drugih razloga.

U većini slučajeva, endometritis uzrokuju bakterije – stafilokoka, streptokoka, gonokoka, koli-bakterija, bacil tuberkuloze, i drugi patogeni uzročnici. Najveći rizik za prodor štetnih mikroorganizama u matericu predstavljaju produžen i otežan porođaj, abortus, carski rez, ručno uklanjanje placente, zaostajanje delova posteljice, prisustvo velike količine mekonijuma u plodovoj vodi, infekcija vagine, česta promena seksulanog partnera, miomi, polipi i karcinom tela materice. Dešava se i da se infekcija prenese putem krvi, najčešće u slučaju oslabljenog imuniteta, kod žena koje su na hemoterapiji i zračenju ili pate od teških bolsti čija je posledica slabljenje odbrambenih snaga organizma.

Lakši i srednje teški oblici endometritisa protiču sa blažim simptomima. Najčešći znaci oboljenja jesu produženo menstrualno krvarenje, povišena telesna temperature, uvećanje materice, bol na pritisak, neprijatan miris lohija (krvi koja ističe iz materice nakon porođaja) i učestalo mokrenje.

Kiretaža i patohistološki pregled uzorka materične sluzokože obezbeđuju najprecizniju dijagnozu. Međutim, kiretaža može da se izvede tek nakon što iščeznu akutni simptomi upale, zbog čega se dešava da se oboljenje ne otkrije blagovremeno. U obavezne dijagnostičke postupke spadaju i analiza krvi kojom se utvrđuje povećanje broja leukocita i ubrzana sedimentacija, kao i ultrazvuk i analiza vaginalnog i cervikalnog brisa. Ukoliko upala ne reaguje na propisanu terapiju, lekar će verovatno zahtevati da se uradi i CT.

Lečenje lakših oblika endometritisa sastoji se od mirovanja, privijanja hladnih obloga na donji deo stomaka, regulisanja stolice, konzumiranja lako svarljive hrane, upotrebe analgetika i spazmolitika. U težim slučajevima koji su praćeni i temperaturom, potrebno je uvođenje antibiotske terapije i hospitalizacija. Poboljšanje stanja obično nastupa već posle tri do pet dana.

Komentari
Loading...