Generic filters
Exact matches only

Endometrioza- sve češći problem žena

Endometrioza se sve češće javlja kod žena i nastaje kada tkivo koje okružuje matericu na neki način raste van materice i to u delovima poput jajnika, jajvoda, bešike ili creva.

fr 1

 

Iako uzročnik ove bolesti još uvek nije dvoljno jasan, neki istraživači misle da endometrioza nastaje nakon što endometrijalno tkivo iz menstrualnog odliva se vraća nazad kroz jajovode, pa dolazi sve do karlice i to se stacionira. To može biti mogući uzročnik upala, bolova i pucanja jajovoda, jajnika i cele reproduktivne anatomije kod žena.

Simptomi mogu varirati od umerenih pa do onih nešto ozbiljnijih i izraženijih, a mogu uključivati periodične bolove, bolove tokom seksualnog odnosa, umor, bol tokom obavljanja nužde, proliv, zatvor i mučninu. Endometriozm može biti pogođena i plodnost. Dijagnoza umerene i blage endometrioze može izazvati značajne posledice kad je u pitanju plodnost.

Ono što je važno znati kad je u pitanju endometrioza jeste da tretman ne leči ovu bolest već samo ublažava postojeće simptome. Ukoliko nemate neke simptome koji vam stvaraju problem, onda vam lekar možda ni neće propisati nikakve lekove. Obično se preporučuju lekovi protiv bolova poput ibuprofena, ali kad je u pitanju teži oblik bolesti, operacija je najbolje rešenje. Tokom operacije hirurg uglanja što je više moguće tkiva koje raste na reproduktivnim organima.

Ukoliko žena želi ostati trudna, a pati od težeg oblika endometrioze u tom slučaju lekari obično preporučuju vantelesnu oplodnju da bi pomogli jajašcima i spermatozoidima i na kraju embrionima da se nastane u karlici koja u slučaju endometrioze može biti prilično neprijateljski nastrojena, ponekad i otrovna za ove reproduktivne ćelije.

Šanse za začeće zaista zavise o težini bolesti, o količini, lokaciji i dubini tkiva koje je izraslo, a sama težina se rangira od prvog najlakšeg pa do četvrtog najtežeg oblika bolesti. Ukoliko smatrate da imate ovu bolest i da je to uzrok što ne možete ostati u drugom stanju, obavezno sa vašim ginekologom podelite vaše sumnje i zatražite sve moguće preglede pomoću kojih će se otkriti da li zaista imate endometriozu i koliko je zaista ozbiljno vaše stanje.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...