Generic filters
Exact matches only

Endometrioza – lečenje prirodnim putem

Endometrioza je često vrlo bolan poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko.

endoo

Kod endometrioze, pogrešno urasla endometriozna tkiva se nastavljaju ponašati normalno, rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nemaju načina da napuste telo ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometriomas. Okolna tkiva mogu biti nadražena što može izazvati ožiljke.

Endometrioza može uzrokovati bol, a ponekad i otoke, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u području karlice, koja je često povezana s menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijom nego obično. Takođe se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

 • Bolnu menstruaciju
 • Bol kod polnog odnosa
 • Bol kod uriniranja
 • Jako krvarenje
 • Probleme s plodnošću
 • Druge simptome poput umora, proliva, zatvora, povraćanja i slično

Jačina vaše boli ne mora nužno biti pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene sa endometriozom imaju veću bol, dok neke imaju manju ili čak nikakvu.

Lečenje endometrioze

Alternativne mogućnosti:

Holistička medicina polazi od toga da je endometrioza bolest “takmičenja” i da se pojavljuje u situacijama kada se ženine emocionalne potrebe takmiče s njenim funkcionisanjem u spoljnjem svetu. Jedan od načina kako će telo skrenuti pažnju na problem – sukob između najdubljih emocionalnih potreba i onoga što je žena dužna da učini, onoga što svet traži od nje, je nastanak endometrioze. Jedan od psihoanalitičara Jungove škole naziva endometriozu prinošenjem žrtve u krvi boginje, krvave ciste jajnika (endometrioza jajnika) su pri tome žrtva koju žena polaže na oltar svoje slike u spoljnjem, svetu.

Velika većina žena s endometriozom žive nemilosrdnim tempom u spoljnjem svijetu, retko se odmaraju i retko posvećuju svojim najdubljim potrebama i željama. Otuda neophodnost uvida i promene uobičajenih obrazaca ponašanja. Sve što popravlja funkciju imunološkog sistema takođe je od velike koristi kod endometrioze. Od ostalih alternativnih postupaka ovde se preporučuju i obloge od ricinusovog ulja na donji deo stomaka tri puta nedeljno u trajanju od jednog sata, promene u ishrani i upotrebi prirodnog progesterona. Kako je endometrioza estrogenski zavisna bolest, estrogen pogoršava njene simptome.

Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstuacije. U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška estrogena.

Recept za čaj koji će vam pomoći da rešite problem  endometrioze :

 • 20 g majorana
 • 15 g latica nevena
 • 20 g vrkute
 • 30 g imele
 • 30 g kore vrbe
 • 25 g kantariona

1 kaščica čajne mešavine ide na 2,5 dcl ključale vode , odstoji 10  minuta i pije se 2-3 šolje dnevno.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...