Ekstazi leči leukemiju?!

Izmenjena verzija popularne “droge za žurke” MDMA, poznatije pod imenom Ekstazi, pokazala se veoma uspešnom terapijom za nekoliko vrsta raka krvi.

ekstazi.jpg2

Ekstazi, neki antidepresivi i neke pilule za gubitak težine uništavaju kancerogena bela krvna zrnca. Ali!

– Mogućnost da lečimo rakove krvi s lekom dobijenim iz Ekstazija je istinski uzbudljiva ideja, rekao je doktor Dejvid Grant, direktor istraživanja leukemije i limfoma za nevladinu organizaciju koja je finansirala novu studiju.

– Mnoge vrste limfoma vrlo se teško leče i potrebni su nam lekovi koji nisu toksični, koji su delotvorni i koji imaju malo nuspojava. Potrebno je još rada na tome, ali ovo istraživanje je značajan korak u razvijanju snažnog novog leka protiv raka, kazao je Grant.

Naučnici na Univerzitetu u Birmingamu još su 2006. godine otkrili da ekstazi, neki antidepresivi i neke pilule za gubitak težine uništavaju kancerogena bela krvna zrnca.

Međutim, doze potrebne za postizanje ovog učinka bile su toliko visoke da bi bile smrtonosne po pacijente.

Stručnjaci sa Univerziteta u Birmingamu povezali su se sa naučnicima iz Zapadne Australije i počeli da rade na modifikovanoj verziji ove popularne psihoaktivne supstance. Zajedno su uspeli da naprave oblik MDMA koji je 100 puta delotvorniji u borbi protiv raka od obične verzije.

Komentari
Loading...