Generic filters
Exact matches only

EKCEM: 6 prirodnih rešenja!

Ekcem je stanje hronične upale kože.

Može se javiti na koži bilo kog dela tela, u svim životnim dobima, a najčešći oblik je atopijski dermatitis. Najčešće pogađa decu. Genetski je uslovljen, ali u patogenezi učestvuju i mnogi drugi faktori, kao što su uslovi sredine, stanje epideralne barijere kože, stanje imunog sistema…

U nastavku teksta predstavljamo vam neka prirodna rešenja

Kokosovo ulje 

Kokosovo ulje je jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za ekcem. Ima antigljivično, antibakterijsko, antimikrobno i antioksidantno svojstvo.

Pored toga, kokosovo ulje je skladište zdravih vitamina i hranljivih sastojaka, kao što su laurične kiseline i vitamini K i E, koji pomažu u borbi protiv svraba i umiruju kožu. Za najbolje rezultate koristite nerafinirano devičansko hladno ceđeno kokosovo ulje.

Nanesite kokosovo ulje direktno na pogođeno područje ekcemom nekoliko puta dnevno za trenutno olakšanje od svraba ili ublažavanje bola. Nastaviti onoliko dana koliko je potrebno da simptomi potpuno nestanu.

Takođe možete konzumirati dve do četiri kašike kokosovog ulja dnevno da pospešite ublažavanje simptoma ekcema i poboljšate ukupni imunitet. Možete jednostavno progutati kokosovo ulje ili ga dodati u hranu ili piće.

Kurkuma 

Kurkuma se opsežno koristi u lečenju različitih poremećaja kože, uključujući i ekcem. Utvrđeno je da je kurkuma, između ostalog bilja, korisna u nezi kože zbog svojih antioksidativnih svojstava.

Pored toga, kurkumin, aktivni sastojak prisutan u kurkumi, ima antiinflamatorna i baktericidna svojstva koja pomažu u tretiranju zapaljenja i svraba prilikom prirodnog lečenja ekcema.

Umešajte pola kašičice kurkume sa dovoljno mleka da napravite pastu. Nanesite ovu pastu na obolelu kožu dva puta dnevno dok crvenilo i svrab ne nestanu.
Kao alternativu, možete dodati pola kašičice kurkume na jednu šolju ključale vode i ostaviti da vri 10 minuta. Pustite da se ohladi . Možete to piti ili koristiti za pranje ugroženog područja ekcemom.

Ponavljajte koju god opciju da vam odgovara dva ili tri puta dnevno dok ne primetite olakšanje.

ekcem kurkuma
kurkuma

Aloe vera 

Aloe vera ima nekoliko osobina koje je čine delotvornim kao prirodni lek za ekcem. Ona ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u ublažavanju svraba, i peckanja. Pored toga, njene antimikrobne osobine sprečavaju dalju infekciju kože. Isto tako, Aloe Vera pomaže u hidriranju kože i održava vlažnost datog područja.

Odvojte gel iz svežeg lista aloje. Takođe možete dodati nekoliko kapi ulja vitamina E u aloe gel. Nanesite gel direktno na obolelu koži. Ostavite da se osuši sama, a zatim isperite mlakom vodom.
Koristite aloe veru kao prirodni lek za ekcem dva puta dnevno nekoliko nedelja.

 

Kamilica 

Kamilica je još jedan popularan prirodan lek za ekcem. Ova biljka ima flavonoide koji imaju anti-inflamatorna svojstva, koja pomažu kod smanjenja svraba, upale, otoka i crvenila.

Dodati jednu kašiku suvih cvetova kamilice na jednu šolju ključale vode. Neka odstoji najmanje 15 minuta. Procedite i ostavite da se ohladi. Natopite čist komad tkanine u tečnost i stavite ga na obolelu kožu da odstoji 10 do 15 minuta. Koristite ovaj tretman tri puta dnevno dok simptomi ne nestanu.

 

Muskatni oraščić

Muskatni oraščić ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upale i ublažavanju bola kod ekcema. To je jedan od razloga zašto je muskatni oraščić čest sastojak u kozmetičkim proizvodima. Možete narendati čitav svež oraščić da biste ga dobili u obliku praha.

Pomešajte jednu kašiku muškatnog oraščića u prahu sa jednom kašičicom maslinovog ulja da biste dobili gustu pastu. Nanesite ovaj prirodni lek na ekcem, i ostavite 15 do 20 minuta. Isprati hladnom vodom.
Kao alternativu, pomešajte jednake delove cimeta, muškatnog oraščića i meda da napravite pastu. Nanesite ovaj prirodni lek ne ekcem i ostavite 30 minuta. Isprati toplom vodom.

Možete koristiti bilo koji od ovih prirodnih lekova za ekcem jednom dnevno tokom nekoliko nedelja dok se ekcem potpuno ne izleči.

 

Krastavac 

Visok sadržaj vode u krastavcima, zajedno sa jakim antiinflamatornim svojstvima, čini ih efikasnim melemom za ekcem.

Isecite jedan krastavac na tanke kriške i potopite ih u vodu na najmanje nekoliko sati. Potom, procedite tečnost i nanesite je na ekcem. Ostaviti da se osuši sama, a zatim isperite toplom vodom. Ponovite nekoliko puta dnevno u periodu od dva meseca.

Pored ovih prirodnih lekova za ekcem, postarajte se da vaša koža bude redovno hidrirana. Pijte puno vode i jedite voće i povrće sa visokim sadržajem vode svakog dana.

Takođe, možete svakodnevno da popijete šolju vode pomešane sa jednom kašičicom jabukovog sirćeta ili nanesite mešavinu jednakih delova jabukovog sirćeta i vode na ekcem.

Foto pixabay Pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...