Generic filters
Exact matches only

Đumbir snižava vrednost šećera u krvi

Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svetu. Koristi se za ublažavanje različitih tegoba, uključujući prehladu, mučnine od putovanja, trudničke mučnine i bolove uzrokovane artritisom.

đđđđđ

Novo istraživanje naučnika iz Irana otkriva da đumbir može pomoći u kontroli vrednosti šećera u krvi, što je naročito korisno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.

U istraživanju je učestvovalo88 osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2. Naučnici su nasumce odabrali učesnike koji će u periodu od 8 nedelja svakodnevno uzimati 1 gram suplementa đumbira 3 puta dnevno.

Ostali učesnici su uzimali placebo. Važno je istaknuti da su svi učesnici nastavili s regularnom terapijom za dijabetes.

Rezultati su pokazali da su svi, koji su uzimali đumbir, imali značajno nižu vrednost šećera u krvi.

Svi učesnici su bili srednje životne dobi i imali su suvišne kilograme, ali nisu bili gojazni. Zanimljivo je da je đumbir pomogao u održavanju vrednosti šećera u krvi stabilnijom, što je takođe smanjilo potrebu za korišćenjem lekova.

Naučnicima još uvek nije jasno na koji način đumbir smanjuje vrednost šećera u krvi, stoga svakako planiraju nastaviti istraživanje.

Ali, naučnici upozoravaju da đumbir može narušiti delovanje lekova protiv zgrušavanja krvi pa preporučuju da ga ne uzimate ako pijete te lekove. Svakako se posavetujte s lekarom pre početka korišćenja đumbira, kao i bilo kojih drugih začina ili suplemenata s lekovitim svojstvima.

Komentari
Loading...