Generic filters
Exact matches only

Dr Igor Jovanović:Kako se uspešno izboriti sa heliko bakterijom

Gastroenterolog prim. dr Igor Jovanović savetuje

Heliko bakteriju, koja se smatra krucijalnim faktorom u procesu razvitka karcinoma želuca, ima oko 50 odsto odraslih.

Ova bakterija može izazvati ili pogoršati peptički ulkus, anemiju usled gubitka malih količina krvi i hipovitaminozu vitamina B12 koji je neophodan za normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca.

Gastroenterolog u KBC Bežanijska kosa, prim. dr Igor Jovanović navodi da se heliko bakterija prenosi sa čoveka na čoveka oralnim putem, gastro-oralnim i feko-oralnim putem.

Igor Jovanović
Igor JovanovićFoto:Dušan Milenković / RAS Srbija

-Do sada su lečeni samo pacijenti koji su imali kliničke manifestacije, ali se po najnovijim preporukama ukazuju da se H. pylori gastritis posmatra kao infektivno oboljenje i da se svi inficirani pacijenti moraju lečiti – objašnjava prim. dr Jovanović.

Prema rečima ovog stručnaka, postoji više načina da se dijagnostikuje heliko bakterija u organizmu, od kojih je jedan urea izdisajnim testom.

– Lečenje zavisi od rezistencije na antibiotik klaritromicin. Podaci za Južnu i Istočnu Evropu ukazuju da je rezistencija na ovaj antibiotik veća od 20 odsto.

Rezistencija na metronidazol, drugi antibiotik koji se koristi u lečenju je niskog ili srednjeg inteziteta.

Kada je prisutna rezistencija na klaritromicin, preporuka je da se sprovede terapija koja uključuje istovremenu primenu lekova metronidazol, amoksicilin i klaritoromicin uz inhibitor protonske pumpe, a nekada i četvornu terapiju sa preparatom bizmuta.

Uspešnost ove  terapija je preko 90 odsto – ističe dr Jovanović.

prim. dr Igor Jovanović, gastroenterolog u KBC Bežanijska kosa
prim. dr Igor Jovanović, gastroenterolog u KBC Bežanijska kosaFoto:Dušan Milenković / RAS Srbija

Važno je napomenuti, kaže on, da se za razliku od klaritromicina, rezistencija na metronidazol prevazilazi korišćenjem ovog antibiotika u preporučenom trajanju antibiotske terapije do 14 dana, kao i da kod osoba koje su alergične na penicilin, metronidazol predstavlja zamensku terapiju.

-Lečenje ove infekcije značajno poboljšava i produžava život pacijentima, a sa socioekonomskog stanovišta eliminisanje heliko bakterije značajno smanjuje troškove zdravstvenog sistema, koji bi mogli nastati zbog komplikacija – zaključuje prim dr Jovanović.

Autor/Izvor Žena
Komentari
Loading...