Doživotna vakcina protiv gripe?

Britanska kompanija SEEK je usavršila i uspešno testirala univerzalnu vakcinu protiv gripe koja može da osigura doživotni imunitet na različite viruse i izazivače te infekcije, objavljeno je u Londonu. Rezultati prve faze kliničkih ispitivanja preparata predstavljeni su na Svetskom kongresu za gripu u Amsterdamu, prenose svetske agencije.

vv

Vakcinu nazvanu FLU-v usavršili su stručnjaci kompanije SEEK, specijalizovani za istraživanja u oblasti inovativnih farmaceutskih sredstava.

Prema izveštaju prezentovanom na konferenciji u Amsterdamu, prva faza kliničkih ispitivanja na 48 dobrovoljaca je pokazala sigurnost preparata i njegovu sposobnost da izazove stabilan imunološki odgovor.

Vakcine protiv gripa koje se sada primenjuju su zasnovane na površinskim antigenima virusa gripa, koji su veoma promenljivi, pa zato sastav vakcina mora da se menja svake godine pred početak sezone epidemije, ističu stručnjaci. Za razliku od drugih vakcina FLU-v sadrži sintetičke analoge unutrašnjih belančevina virusa visoke stabilnosti, promene u strukturi ovih belančevina nisu zabeležene tokom 60-godišnjeg praćenja virusa gripa. Nova vakcina teorijski može da osigura dugotrajnu zaštitu od većine podvrsta virusa gripa. Moguće je, ističu autori, da će ovo biti i doživotna zaštita vakciniranih ljudi.

Rezultati druge faze kliničkih testiranja FLU-v, tokom kojih će se ocenjivati ne samo sigurnost već i efikasnost preparata, biti će, kako se očekuje, objavljeni početkom sledeće godine.

Komentari
Loading...