Dovoljno vam je 15 minuta sunčanja dnevno!

Sunce zaista pomaže kod održavanja normalnog biološkog ritma, otklanja depresiju i popravlja raspoloženje, ali bezgranično izlaganje tela UV zračenju je štetno po zdravlje.

sun

Pozitivan efekat sunca na kožu je stvaranje vitamina D. On ima višestruku ulogu, a poslednjih decenija je sve više dokaza o blagotvornom delovanju vitamina D na mnoge organe i funkcije organizma. Neophodan je za normalno formiranje kostiju i zuba, sprečavanje pojave rahitisa kod dece, nastanka osteoporoze i osteomalacije kod žena u menopauzi i muškaraca u andropauzi, kada kosti postaju krhke i lako lomljive.

Opasnosti od sunčanja su brojne i uključuju čak veoma ozbiljne posledice, kao što je rak kože, katarakta i makularna degeneracija oka koje su vrlo često i uzrok slepila.

U estetskom smislu dolazi do preranog stvaranja bora, pega i fleka po licu i drugim delovima tela. Sunčanje slabi imunitet i povećava rizik od nastanka infektivnih bolesti. Čak i umereno izlaganje uništava između 20 do 50 odsto ćelija imunog sistema u koži.

Na osnovu sklonosti ka pojavi opekotina i sposobnosti kože da tamni, izvršena je podela na šest fototipova kože. Među njima, najosetljivija je koža prvog i drugog fototipa, koja nikada ne tamni, čak ni u solarijumu, a lako i vrlo brzo gori. Samo nekoliko minuta je dovoljno da se ova neprijatna pojava dogodi. To je koža koja se najčešće viđa kod Skandinavaca, Engleza, Iraca, Rusa. Zato osobe izrazito svetle puti, treba da zaborave na sunčanje, radi dobijanja lepe, pigmentisane boje. Svi drugi gore i tamne, zavisno od količine melanina koji imaju u koži. Zavisno od količine ovog pigmenta svrstavaju se u određeni fototip. Što se tiče sunčanja, najbolje prolaze osobe sa vrlo tamnom puti, koja ređe gori. Ipak, i oni mogu dobiti opekotine, ali je za tako nešto potrebna mnogo veća doza zračenja.

Komentari
Loading...