Dovedite holesterol u normalu uz ove savete

Da li je dovoljno samo promeniti ishranu ili nije na odmet koristiti se i određenim suplementima?

hamburger 2253349 960 720

Da bi osobe koje imaju problem sa povišenim nivoom LDL-a (odnosno “lošeg holesterola” jer je on u direktnoj je vezi sa ubrzanim razvojem aterosklerotskog procesa) u krvi mogle da ga drže pod kontrolom kao prvi korak se savetuje obaveno regulisanje ishrane i fizička aktivnost.

Jogurt

U pametnu hranu spada jogurt proaktiv, kao i ostali proizvodi koji sadrže stanole i sterole. Ovi prirodni molekuli koji se nalaze u biljkama blokiraju apsorpciju lošeg holesterola iz namirnica, koji se potom izbacuje iz organizma.

Savet: Uzimajte ih uz glavni obrok.

Vlakna

Visok sadržaj vlaknastih materija kod pasulja i variva znači da se ne mogu lako svariti u crevima. Vlakna se vezuju za holesterol tako da se on izbacuje sa otpadnim materijama. Hleb bogat vlaknastim materijama treba uvesti u ishranu.

Savet: Nivo holesterola smanjićete i ako samo zamenite beli hleb, hlebom od graham brašna.

Orašasti plodovi

Većina orašastih plodova, uključujući badem, orah i kikiriki dobri su za smanjivanje holesterola. Treba izbegavati zasoljene varijante, posebno ako i inače imate povišeni krvni pritisak. Pored toga, bogati su vlaknima i vitaminom E.

Savet: Uzimati između 25 i 50 grama dnevno.

Soja

Mleko od soje, sojini oraščići i jogurt od soje pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso.

Savet: Počnite jednom porcijom dnevno i postepeno unosite soju u ishranu.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...