DORUČAK: Nije bitno šta jedete i koliko, već kad – ŽIVEĆETE DUŽE

Svi znamo da koliko je važan doručak, ali novost je da ga treba pojesti u čik zore!

Za doručak kažu da je najvažniji obrok, ali ispostavilo se da je veoma važno i kada ga jedete, a nova studija otkrila je da vreme u koje pojedete jutarnji obrok može da vam produži život.

 

Istraživanje je sproveo Gradski univerzitet u Njujorku, a naučnici su nekoliko decenija pratili 34.000 Amerikanaca starijih od 40 godina. Praćene su njihove navike u ishrani, kao i vreme kada jedu obroke i grickalice, a naučnici su zatim sve to analizirali u kontekstu njihovih smrtnih ishoda.

DORUČAK
Foto: Unsplash

Utvrdili su da je doručak najbolje pojesti između šest i sedam sati ujutro, te da su učesnici koji su jeli jutarnji obrok u to vreme imali šest odsto manji rizik od rane smrti, u odnosu na one koji su doručkovali u osam sati.

Takođe, rizik od rane smrti je bio manji za 12 odsto u odnosu na one koji prvi obrok jedu oko deset sati ujutro.

Studija je objavljena u Žurnalu ishrane i prva je koja se bavila uticajem doručka na dužinu života.

Naučnici su još odavno utvrdili da kasni večernji obroci loše utiču na zdravlje, te da grickanje kasno uveče doprinosi razvoju dijabetesa tipa dva i srčanih bolesti.

Smatra se da je razlog tome unutrašnji sat organizma, koji reguliše hormone poput insulina, a kasni obroci remete signale koje unutrašnji sat šalje telu.

 

Kako napraviti ZDRAV DORUČAK za SAMO 5 minuta!

Više nema izgovora. Zdrav doručak može biti gotov za tili čas, uz prave ideje! Evo nekoliko predloga koje morate probati!

 

Tokom jutra smo zauzete, žurimo i tako doručak pada nisko na našoj listi prioriteta. Mora li da bude tako?

Za zdrav doručak je potrebno samo nekoliko minuta i tih nekoliko minuta će zaista promeniti tok vašeg dana. Ako nemate vremena da jedete pre izlaska iz kuće, ima puno ideja za zdrav doručak koji može da se  pojede na poslu ili čak na putu za posao i koje ćemo ovde da vam predstavimo.

Zašto je doručak važan?

Telo bez doručka je isto što i auto bez benzina!

Nutricionisti savetuju da doručak treba pojesti u roku od dva sata od buđenja, kao i da ovaj obrok treba da obezbedi 20-35% dnevnog unosa kalorija.

Kada se probudite, šećer u krvi u telu je obično nizak. Doručak vraća nivo šećera, bitan ugljeni hidrat koji je potreban za normalno funkcionisanje mišića i mozga. Mnoga istraživanja su pokazala da doručkovanje može da poboljša pamćenje i nivo koncentracije kao i da može da nas učini srećnijima jer poboljšava raspoloženje i ujedno smanjuje nivo stresa.

Osim što pruža energiju, zdrav doručak je dobar izvor važnih hranjivih sastojaka, kao što su kalcijum, gvožđe i B vitamina, kao i proteina i vlakana. Telu su potrebne ove esencijalne hranjive materije i istraživanja pokazuju da, ako se ne unesu tokom doručka, manje su šanse da se nadoknade kasnije u danu. Voće i povrće su dobar izvor vitamina i minerala i zbog toga ih treba jesti i za doručak, makar samo bananu ili čašu voćnog soka. Doručkovanje ima i dugoročne zdravstvene prednosti, tako što smanjuje gojaznost, visok krvni pritisak, bolesti srca i dijabetes.

Zdrav doručak je dobar za vitku liniju

Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada se hrana sa proteinima i vlaknima jede ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom celog dana. Ako preskočimo doručak, veća je verovatnoća da ćemo da posegnemo za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana da budu veoma kalorični i neumereni.

Naravno, to što doručkujete, ne garantuje vam i da ćete da mršavite. Doručkovanjem se izbegava prejedanje tokom dana, sa više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojenje. Jer, kada se ne doručkuje, organizam čuva energiju i hranljive materije, pravi rezerve umesto da sagoreva kalorije i remeti tj. usporava metabolizam. To znači da ako ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

Na ovaj način, rešićete se i viška masnih naslaga i celulita. A Jelena nam je otkrila i njen trik kojim se rešila celulita na nogama i butinama. Njena koža je sada glatka i zategnuta, a da otkrijete celu njenu tajnu , kliknite na ovaj link: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Žurba nije izgovor da ne doručkujete

Brz način života doveo je do toga da 38% žena preskače doručak. Ipak, u poslednje vreme se sve više govori o zdravom načinu života i zdravoj ishrani, a jedno od prvih i osnovih pravila zdrave ishrane je zdrav dorucak.

Najčešći izgovor za preskakanje ovog obroka je vreme koje ujutru nemamo za doručkovanje. Ipak, stručnjaci se sa tim izgovorom ne slažu. Ako nemate puno vremena ujutro, biće dovoljno da se malo drugačije organizujete ili da se probudite samo 10-15 minuta ranije, jer vam toliko vremena treba da pripremite jednostavan doručak.

Foto Unsplash
Autor/Izvor Republika.rs Minutzamene
Komentari
Loading...