Generic filters
Exact matches only

Doktorka rešava dugogodišnju dilemu: Da li je post zdrav? Pogledajte video!

Post može biti različito shvaćen u različitim kontekstima, ali obično se odnosi na period odricanja od određenih vrsta hrane ili načina ishrane iz religijskih, duhovnih ili zdravstvenih razloga.

 

Zdravstveni aspekti posta variraju u zavisnosti od vrste posta i individualnih okolnosti.

Na primer, post može imati pozitivan uticaj na zdravlje kroz poboljšanje probavnog sistema, regulisanje nivoa šećera u krvi ili podsticanje detoksikacije organizma.

Međutim, dugotrajni post ili ekstremni oblici posta mogu biti štetni za zdravlje, mogu izazvati nedostatak nutrijenata i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ako razmišljate o postu kao načinu ishrane, važno je da se posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili lekarom pre nego što započnete bilo kakav post kako biste bili sigurni da je to bezbedno za vaše zdravlje.

Oni mogu pružiti personalizovane smernice i savete u vezi sa postom kako biste postigli željene ciljeve bez ugrožavanja zdravlja.

 

Post može da deluje povoljno upravo preko mehanizma dijetnih vlakana, kojih ima u obilju voća, povrća i žitarica koje unosimo, jer preko njih mi ustvari nemamo potpunu koristljivost šećera i masnoće već sitost i time smanjujemo obim struka. Takođe se smanjuje i nivo jednog hormona koji je odgovoran za rak i koji pokreće kancerogenezu, a to je insulin.

Što deblji čovek – to više insulina“, rekla je doktorka, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Foto FreePik
Komentari
Loading...