Dok budan sanjam

Spavanje je jedna od pet modifikacija uma, pet načina delovanja uma. Dok spavamo, prolazimo kroz dve faze. Faza sanjanja i faza dubokog spavanja, kada ne sanjamo. Ove faze se mogu prepoznati po pomeranju očnih kapaka. Dok sanjamo, mi se ponašamo kao da stalno u nesto gledamo i zenice nam se pomeraju.

spavanje

U dubokom snu oči su mirne. Kada bi nas neko probudio dok sanjamo, osećali bi se umorno, za razliku od dubokog spavanja, kada ne bi osećali nikakav prekid odmora i buđenje nam ne bi smetalo.

Zbog svakodnevnog stresa i uznemirenosti, sve manje odlazimo u stanje dubokog spavanja i neprekidno nastavljamo da sanjamo. Ponekad na nekoliko sekundi dodirnemo spavanje i ponovo se vratimo u san.

Sanjanje je upravo stanje u sredini, između budnosti i spavanja. U ovom stanju svaka aktivnost uma je obustavljena. Spavanje znači nesvesnost što se tiče spoljašnjeg toka svesti. Meditacija upravo govori o svesnosti, doživimo stanje dubokog spavanja ali svesni. Ovo je zaista teško jer kako ćemo postići svesnost dok spavamo kada nismo skroz svesni ni u budnom stanju. Postoje tehnike, održavanja svesnosti dok sanjamo, na taj način smo bliži meditaciji.

Metoda je: za vreme padanja u san pokušavate da zapamtite jednu stvar, bilo koju stvar, samo cvet ruže. Samo vizualizirajte ružin cvet. Nastavite da razmišljate da ćete videti to u snu. Vizualizirajte to i nastavite razmišljati o tome u snu, šta god da je san, ružin cvet mora biti prisutan. Vizualizirajte njene boje, njen miris – sve. Osećajte je tako da postane živa u vama, i sa tom ružom, padnite u san, zaspite. Za nekoliko dana uspećete da unesete cvet u svoj san. Ovo je veliki uspeh jer sada ste stvorili barem deo sna. Sada ste majstor. Barem je došao jedan deo sna, cvet. Onog momenta kada vidite cvet, vi ćete se odmah setiti da je to san.

Komentari
Loading...