Generic filters
Exact matches only

Sprečite nastanak raka dojke

Rak dojke je tumor koji se odlikuje odsustvom ranih simptoma – pa svakako nije lak za otkrivanje.

r

Iako bolovi u dojkama često umeju da uplaše žene, treba istaći da se bol u ranim stadijumima raka vrlo retko javlja, u svega desetak odsto slučajeva.

Najčešće se otkriva kvržica na dojci, koju više od 80 odsto žena otkrije preventivnim samopregledom. Kod 2 do 3 odsto žena prisutan je vodenast, gnojni ili sukrvičast iscedak iz bradavice. Vodeći simptomi raka dojke jesu upravo pojave kvržica i čvorića u dojci, kao i promene na koži u vidu uvlačenja kože, neravnina ili uvlačenja bradavica.

Pojava ovih simptoma znak je da bolest već neko vreme napreduje. U kasnijoj fazi mogu i da oteknu limfne žlezde.

Stručnjaci još uvek ne znaju zašto neke žene dobiju rak dojke, a neke ne, ali je poznato da određeni faktori mogu itekako da povećaju rizike od obolevanja. Puno većem riziku su izložene žene koje imaju porodičnu anamnezu karcinoma dojke, one koje zbog rane ili kasne menopauze uzimaju hormonsku terapiju i žene koje nisu dojile i rađale.

Povećane količine estrogena povezuju se sa rakom dojke, a uzrok estrogenske dominacije može biti i neumereno konzumiranje alkohola i masne hrane, kao i gojaznost.

Ishrana

Ono što jedemo može uticati na to da li će se ovo maligno obolenje razviti, hoće li se rani simptomi raka dojke intenzivirati, koliko će brzo rasti i da li će se širiti u druge delove organizma (metastaze) . Karcinom dojke je hormon-zavisan, što znači da višak estrogena može dodatno da podstakne rast tumora.

Prema tome, pretpostavlja se da su neke namirnice koje mogu da utiču na metabolizam ili apsorpciju estrogena okidači ovog obolenja. Neki naučnici smatraju da prekomerni estrogen u mlađim godinama može ukazivati na veliku mogućnost za nastanak kancera dojke u zrelim godinama. Zato se anti-estrogenska ishrana savetuje i mlađim ženama, kao važan deo preventive.

Zabranjene namirnice

Žene koje jedu previše zasićenih masti i omega-6 masnih kiselina imaju povećan rizik da im se vrlo rano manifestuju simptomi raka dojke, te da obole. Neka istraživanja su pokazala i da prekomeran unos ovih masti povećava rizik od metastaziranja raka dojke u potpazušne limfne žlezde i druge organe.

Zašto su masti tako opasne?

Kao prvo, životinjske masti stvaraju u krvi visoke nivoe hormona estradiola, koji povećava sklonost čak i za rak dojke kod mladih devojka. Takođe, ishrana bogata mastima slabi imuni sistem i samim tim sposobnost organizma da se bori protiv raka. Opasne masnoće se nalaze u svinjskoj masti, puteru, mesu, jajima, margarinu, slatkišima, mesnim prerađevinama… S druge strane, omega-3 masnoće, poznate i kao zdrave masti, kojih ima u lanenom semenu, kao i u morskoj ribi i orasima mogu da pomognu i odlična su prevencija raka dojke.

Korisne namrnice

Kupus – sastojci iz kupusnjača (kupus, kelj, brokoli, prokelj, karfiol) mogu da ubrzaju odstranjivanje estrogena iz organizma, tako što ubrzavaju njegov metabolizam. U ispitivanjima je dokazano da indoli iz kupusnjača ubrzavaju proces deaktivacije estrogena za čak 50 odsto. Da bi se ovaj efekat postigao, potrebno je pojesti 400 grama sirovog kupusa svaki dan.

Pšenične mekinje – u njima postoji nešto posebno što može da spusti nivo estrogena. Vlakna pšeničnih mekinja su nerastvorljiva, što daje bakterijama u debelom crevu dosta materijala za savlađivanje, a ovo kroz složenu seriju bioloških događaja utiče na smanjenje količine estrogena koji ponovo odlazi u krvotok.

Pasulj– sadrži fitoestogene koji pomažu da se blokira aktivnost estrogena koji izaziva rak dojke. Pasulj takođe sadrži i nekoliko antikancerogenih supstanci, te je višestruko koristan u prevenciji, te se i simptomi raka dojke znatno ređe javljaju kod žena, koje ga redovno konzumiraju.

Semenke lana – veliki broj istraživanja potvrdio je da laneno sjeme ima više nego odlična antikancerogena svojstva. Sjemenke lana na maligne ćelije deluju tako što usporavaju njihovo širenje, što je važno i u prevenciji i u lečenju raka. Semenke jedite u mlevenom obliku kao redovan dodatak svakodnevnoj ishrani.

MACINA TRAVA PROTIV RAKA DOJKE

Odlično čisti limfni sistem i preporučuje se ženama sa kod kojih je dijagnostikovan fibroadenom dojke. Redovnom upotrebom lekovitog čaja mogu se u potpunosti očistiti ciste i fibroadenomi u telu. Takode se može potpomoći lečenje tumora.

PRIRODNI LEK PROTIV RAKA DOJKE

Pomešati po 100 grama koprive i hajdučice i 300 grama nevena. Četiri do vrha supene kašike mešavine preliti sa jednom litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno pet- šest minuta. Kasnije uspite u termos bocu i pijte napitak tokom dana. Dnevno je potrebno popiti oko dve litre ovog čaja. Ujutru i uveče u ovaj čaj treba dodati po kašičicu švedske grančice koja se pokazala kao odlična prevencija, pa čak i ako su simptomi raka dojke već prisutni.

Test disanja može otkriti rak dojke za 10 minuta
Komentari
Loading...