Dobar je ako se koristi u malim količinama

Uzet u malim dozama uveče pre spavanja, aspirin snižava nivo krvnog pritiska kod osoba kod kojih se smatra da postoji potencijalna hipertenzija.

paracetamol 315875 960 720

Ovo može biti vrlo značajan momenat, ako se zna da hipertenzija predstavlja važan faktor rizika za druge ozbiljne kardiovaskularne bolesti.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti opominju da, u većini zemalja, čak trećina stanovništva pati od hipertenzije, a da bi se ostali mogli sačuvati ukoliko bi snizili svoj sumnjivi krvni pritisak.

Aktuelna istraživanja pokazuju da aspirin može biti i lek izbora kada je reč o prevenciji, lečenju i kontrolisanju ne samo hipertenzije, već i Alchajmerove bolesti, kao i nekih formi karcinoma.

Inače, većina medicinskih poslenika preporučuje da, uslovno zdrave osobe treba preventivno svake večeri da popiju po dva aspirina. Međutim, ukoliko postoje masivna krvarenja ma koje vrste, aspirin se ne preporučuje.

Ne preporučuje se ni osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ženama u poslednja tri meseca trudnoće, kao ni osobama alergičnim na acetilsalicilnu kiselinu.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...