Generic filters
Exact matches only

Đumbir!Zdravstvene prednosti koje niste znali (VIDEO)

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek.

U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4 hiljade godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju, da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira.

Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja ove dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.

Danas je Indija prva na listi zemalja koje ga gaje, sa oko 35% ukupne svetske prozvodnje. Slede Kina sa oko 18%, Nigerija sa oko 11% i Nepal sa oko 9%.

Đumbir ima prijatan miris ali, oštar, jak i ljut ukus. U Japanu se kriške đumbira jedu između ili tokom jela da bi se očistilo nepce. Njegov rizom je mesnat, na preseku svetložut, sadrži skrob, smole i etarska ulja. Sadrži snažnu i moćnu komponentu kojoj duguje svoja lekovita svojstva a koja se naziva gingerol. Ova supstanca deluje antiupalno, što znači da može da ublažiti bol i oticanje.

Đumbir je i antioksidans koji neutrališe štetne slobodne radikale u telu, a smanjuje i rizik od karcinoma jer sprečava prelazak ćelije iz benignog u maligno stanje.

Kineska medicina kaže da za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja – čaj od korena đumbira je najbolji lek. Ovaj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama, kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.

Jača imunitet

Đumbir je poznat kao izuzetno efikasan katalizator u stvaranju belih krvnih zrnaca koja na prirodni način jačaju imuni sistem. Stoga se preporučuje da se svakog jutra na prazan želudac popije čaša vode ili čaja, u koje se doda kašičica izrendanog đumbira, sok od ceđenog limuna i kašičica meda.

Ublažava migrenu

Koren đumbira oduvek se koristio za ublažavanje napetosti i bola od migrene. Njegove antiupalne karakteristike blokiraju supstance koje stvaraju bol i upalu u krvnim sudovima mozga, te na taj način ublažava ili sasvim uklanja migrenu.

Đumbir je dobar za holesterol u krvi

Đumbir je odličan za smanjenje holesterola u krvi. On dokazano smanjuje holesterol smanjenjem lipoproteina koji povećavaju holesterol. On deluje samo na loš holesterol koji može dovesti do nakupljanja masti u arterijama zbog čega može nastati arterioskleroza te se povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Roboljšava zdravlje kože і koѕe

Đumbіr ѕadržі antіokѕіdante і vіtamіne kojі kožі daju rrіrodan ѕjaj. Rrіѕuѕtvo vіtamіna A і S u đumbіru također roboljšava tekѕturu koѕe.  Antіbakterіjѕka ѕvojѕtva đumbіra romažu u lečenju і zaštіtі kože od mnogіh kožnіh boleѕtі

Štiti od kardiovaskularnih oboljenja

Oduvek se znalo da đumbir poboljšava krv. Danas znamo da je to zato što reguliše cirkulaciju, sprečava pojavu tromba, srčanog udara i jača krvne sudove.

Pomaže pri mršavljenju

Glavna uloga đumbira u smanjenju kilaže jeste u regulisanju probave. Đumbir je bogat proteinima i vlaknima koji olakšavaju proces varenja, a dodatno podstiče proizvodnju žuči, što potpomaže razgradnju masnih naslaga.

Održava higijenu usta

Đumbirova antibakterijska moć je takođe poznata od davnina! Aktivna jedinjenja u đumbiru – gingeroli, sprečavaju razmnožavanje i širenje oralnih bakterija, koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Đumbir reguliše šećer u krvi

Dijabetes je najčešća bolest endokrinog sistema. Dijabetes tipa 2 prisutan je u više od 90% slučajeva dijabetesa. Jedan od uzroka dijabetesa je hronično visok šećer u krvi ili hiperglikemija. Ako možete regulisati količinu šećera u krvi, imate ćete manji rizik od razvitka hiperglikemije koja može dovesti do dijabetesa.

Jedno je istraživanje pokazalo da đumbir može smanjiti šećer u krvi i tako pomoći pri regulaciji dijabetesa i sprečiti pojavu kronične hiperglikemije. Đumbir to čini tako da smanjuje količinu hemoglobina A1c koja mora biti manja od 5,7%.

Smanjuje menstrualne bolove

Mnoge žene znaju koliko su mukotrpni menstrualni bolovi. Mnoštvo je lekova za njih, ali i prirodnih opcija.

Jedno istraživanje je pokazalo da je đumbir jednako učinkovit kao i ibuprofen prilikom smanjivanja menstrualnih bolova. Menstrualni bolovi javljaju se u abdomenu i donjim leđima. Đumbir je svakako odlična alternativa za mnoge druge lekove.

Recepti

Đumbir i med

Med i đumbir zaista su idealna kombinacija ukusa, ali još bolja kombinacija zdravlja!

Pojedini stručnjaci čak tvrde i da su med i đumbir zajedno efikasan lek protiv raka. Šta je zapravo u toj kombinaciji tako moćno?

Pre svega, đumbir deluje protivupalno i umiruje bolove, a znamo da su upale uzrok brojnih poteškoća sa zdravljem. On umirujuće deluje na stomak, podstiče telo da izbaci sve toksine kroz znoj i tako doprinosi bržem ozdravljenju.

Sa druge strane, med je odličan izvor energije. Polifenoli u medu deluju kao antioksidanti, te on okrepljuje organizam, jača imunitet, bogat je vitaminima i mineralima, deluje umirujuće na upalne procese, funkcioniše kao probiotik, antibiotik i antimikotik.

Jasno vam je kako onda zajedno utiču na blagostanje čitavog organizma i koliko je važno uvrstiti ih u svakodnevnu prehrambenu rutinu.

Podjednako dobro kao med, uz đumbir idu i beli luk, kao i limun.

Čaj i melem od đumbira

Ukoliko ste odlučili da probate izuzetno moćan čaj ili melem od đumbira, naći ćete se pred svojevrsnim izazovom.

Kako oljuštiti đumbir?

Verovatno ste već pokušali klasičnom ljuštilicom ili oštrim nožem ali, bez mnogo uspeha. Naime, kora đumbira je izuzetno teška za ljušćenje a njegova tekstura dodatno otežava posao.

Ipak, postoji jedno lako rešenje i nadohvat vam je ruke. Čišćenje đumbira kašičicom za kafu je najefikasniji način, jer se tom prilikom ne gubi ni najmanji deo korena, već se samo skida kora!

Kako napraviti čaj od đumbira?

U šolju vrele vode dodajte kašičicu sitno naredanog đumbira i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Procedite, dodajte med i limun i uživajte u pravoj bombi vitamina.

Ukoliko želite da napravite melem od meda, đumbira i limuna, kombinujete sastojke na sledeći način:

Operite 2 organska limuna, zajedno sa korom i 2 komada svežeg đumbira i iseckajte ih na kriške. Poređajete ih u staklenu teglu – red kriški limuna, red đumbira. Prelijte medom do vrha, i uzimajte svaki dan po jednu kašiku ovog čudesnog spoja, najbolje ujutro na prazan stomak.

Napomena

Đumbir je lekovit, ali ove osobe ga ne bi trebale uzimati!

Ako ѕradate u neku od ovіh grupa, obavezno ѕe poѕavetujte ѕa lekarom rre nego zaročnete ѕ konzumasіjom đumbir.

1. Đumbіr trebaju іzbegavatі onі kojі uzіmaju lekove za kontrolu krvnog pritiska

Ako uzіmate lekove za kontrolu krvnog pritiska, nemojte ročetі ѕ korіštenjem đumbіra rre nego što vam to lekar doruѕtі.

2. Oѕobe koje uzіmaju lekove rrotіv zgrušavanja krvі

Đumbіr razeđuje krv, što značі da ga trebaju іzbegavatі oѕobe koje uzіmaju lekove rrotіv zgrušavanja krvі іlі іmaju roremećaje krvarenja.

3. Dіjabetіčarі

Đumbіr može ѕruѕtіtі nivo šećera u krvі і dobar je za dіjabetіčare kojі kontrolіšu nivo šećera іѕključіvo rutem ishrane. Ali, u kombіnasіjі ѕ lekovіma, đumbіr može rrevіše ѕruѕtіtі nivo šećera і rovećatі rіzіk od naѕtanka hіroglіkemіje.

4. Trudnіse

Žene vrlo čeѕto korіѕte đumbіr kako bі ublažіle jutarnje mučnіne, alі ѕtručnjasі ѕavetuju da ga ne uzіmate bez rrethodnog ѕavetovanja ѕa lekarom. Doѕadašnja іѕtražіvanja dala ѕu razlіčіte rezultate ro rіtanju uzіmanja đumbіra tokom trudnoće, a zabrіnjavajuća je čіnjenіsa da đumbіr može rovećatі rіzіk od naѕtanka ѕrontanog robačaja.

Foto pexels
Komentari
Loading...