Dijeta za trajno mršavljenje- Dukan dijeta

Ako ste mislili da ćete ovom tehnikom mršavljenja samo izgubiti kilogarme na kratko vreme, prevarili ste se, jer čuvena francuska dijeta garantuje dramatične i dugoročne rezultate. Francuskinje već 10 godina koriste režim ishrane koji garantuje trajni gubitak kilaže.

dukan

Dukan dijetu je osmislio poznati nutricionista doktor Pierre Dukan (Pierre Dukan), a danas se više od 1,5 miliona Francuskinja kune da dijeta ima fascinantne rezultate.
Ove dijete se drže i zvezde kao što su najplaćeniji svetski model Gisele Bundchen (Gisele Bundchen) i holivduska diva Jennifer Lopez (Jennifer Lopez) koju je, takođe, namamio slogan – jedite šta želite i trajno smršavite.

Dukan dijetu čine zapravo četiri vrlo različita programa ishrane, koji slede jedan za drugim. Na početku odmah dođe do naglog gubitka kilograma, a zatim dolazi jednostavan režim realne ishrane koji sprečava povratak kilograma.

Ključni element koji povezuje sva četiri koraka je dan u sedmici kada ne jedete ništa nego samo proteine​​. Zbog velikog unosa proteina tada treba piti 3 litre vode na dan. Ali, morate se kloniti maslaca i ulja.

Dr. Dukan kaže da je na ideju o niskomasnoj dijeti s jednim danom u kojem se jedu samo proteini došao nakon što ga je prijatelj molio da mu osmisli ishranu za mršavljenje, koja mu neće uskratiti meso.

“Rekao sam mu da u sledećih 5 dana ne jede ništa nego proteine ​​i pije samo vodu, a kad se vratio zamolio me da se izmeri, jer je mislio da je njegova vaga pokvarena” rekao je dr. Dukan.

Obojica su se šokirali videvši da je prijatelj doktora Dukana izgubio čak 4,5 kilograma. Čovek je ostao na planu ishrane i narednih 5 dana, kada je izgubio nešto više od 2,5 kilograma.

Sledećih 35 godina od svog prvog ekspreimenta dr. Dukan je istraživao principe ishrane kako bi usavršio dijetu koja daje dobre rezultate.

“S godinama mi je postalo jasno da sabiranje kalorija ne pomaže – naš mozak ne radi na tom principu. To zahteva sabiranje, doziranje i porcije, ali tvroci ovakvih režima nisu uračunali da ga moraju provoditi ljudi od krvi i mesa, puni emocija i instinkta, da oni s najvećim motivom mogu ovako izgubiti kilograme, ali da će ih većina na taj način opet vratiti “kaže dr. Dukan.
On naglašava da je hteo da osmisli dijetu koja će trajati celi život. Dukan dijeta se razlikuje po tome što vas ne stavlja same ni kada izgubite kilograme, jer nakon toga sledi drugi proces.

Doktor je u dijetu uveo ključne elemente zdrave ishrane. Ovo je pažljivo osmišljeno kako bi nakon skidanja masnih rezervi sprečio osvetu koju namerava da vam priredi vaš metabolizam. Pratite li i naknadne faze plana doćićete do zdravog i normalnog režima. Međutim, uslov je taj da morate pristati na jedan dan samo na proteinima – bez voća i povrća ili nekih drugih namirnica. Dukan preporučuje četvrtak.
“Jedan dan na proteinima omogućit gubitak od nekih 600 do 900 grama nedeljno, što će korigovati činjenicu da ponekad preterate sa hranom drugim danima”, kaže dr. Dukan.

Dukan dijeta počinje s kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo, u kojoj se jedu samo proteini – meso, riba, jaja i nemasni mlečni proizvodi. Većina će u ovih prvih pet dana izgubiti 3 ili više kilograma. Tokom ove prve faze nije dobro baviti se vežbama.

Tokom držanja ove dijete svaki dan ćete moći uživati ​​u ugljikohidratima u formi jedne kašike zobenih mekinja.Zobene mekinje bogate su šećerom i proteinima, ali najvažnija su vlakna koja apsorbiraju vodu iz želudca i pomažu da se osećate siti. Ona su još dobra i za srce, ali i uklanjanje zatvora, koji se može pojaviti u ranoj fazi dijete.

Pre dijete morate razmisliti koja je vaša idealna težina i u skladu s tim provoditi tri, četiri, pet ili više dana prve faze napada. Ali, ne preko 10 dana. Ukoliko želite smršati šest kilograma – dva ili tri dana proteinske faze bit će dovoljna, ali ako hoćete smršaviti 12 ili više kilograma petodnevna faza s proteinima dat će najbolje rezultate. Za one koji žele skinu oko 2 do 3 kilograma bit će dovoljan i jedan dan početne faze.
Kratkoročna proteinima bogata ishrana uklonit višak vode iz tkiva, ugasiti apetit, dok se istovremeno ne oštećuju mišići i sjaj kože. Gubitak kilograma je neizbežan i brz.

Nakon jednog do 10 dana početne faze dolazite da lakše faze. Uz proteine ​​jede se i povrće i to koliko god želite. Obrok možete početi salatom ili supom, zatim pojesti meso ili ribu, uz prilog od ukusnog povrća.

Jednom kad dosegnete svoju željenu kilažu počinje faza konsolidacije kad se uvodi i voće,hleb, sir i hrana puna skroba poput testenine. Preporučuje se da jednom nedeljno imate dva potpuno neograničena uživanja s alkoholom, maslacem, hlebom, čokoladom … U prevodu radite što vam volja.

Lekari su saglasni da na ovaj način date sebi lufta zbog psihičke stabilnosti i trajnog očuvanja kilograma. U toj fazi kilogrami se ne gube, ali se i ne dobijaju.

 

 

 

Komentari
Loading...