Dijeta menja vašu ličnost

Redukovani režim ishrane, odnosno dijeta, menja ličnost, tvrde naučnici sa Floride. Naime, oni su proučavali dve hiljade ljudi koji su držali različite dijete tokom deset godina.
59466408951e26b6952d24545999666_orig

Rezultati su pokazali da su oni koji su izgubili više od 10% svoje težine postali drugačiji – impulsivniji, sa manje strpljenja i oštriji u komunikaciji. Takođe, promenili su odnos prema hrani, ali su ostali “slabi” na omiljenu, pa su vremenom postajali mnogo nezgodniji kada im je bila uskraćena. Okolina ih je karakterisala kao “nezgodnije” karaktere.

Naučnici tvrde da je odnos prema hrani duboko povezan sa emocijama i da zbog toga svaka promena ili redukacija deluje i u obrnutom pravcu, odnosno menja emocionalna stanja, što na duge staze menja i karakter.

Nedostupnost određene hrane, suzdržavanje koje je trajalo predugo, propali pokušaji da se dođe do savršenog tela… sve to ostavlja traga na psihu. Interesantno je da su se čak i oni koji su izgubili višak i bili zadovoljni svojim izgledom, menjali. Kod njih je primećena oštrija reakcija u konfliktnim situacijama, posebno sa bliskim okruženjem.

b92

Komentari
Loading...