Generic filters
Exact matches only

Dijareja! Kako da je zaustavimo prirodnim putem? (VIDEO)

Dijareja je poremećaj u kome dođe do čestih i tečnih stolica.

Može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući infekcije, alergije, netolerancije na hranu ili lekove, i neke vrste hroničnih bolesti.

Ako imate dijareju, važno je da pijete dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidraciju.

Možete piti vodu, nezaslađene čajeve, kao i elektrolitske napitke koji sadrže so i druge minerale koji se gube tokom povraćanja i proliva.

Možete takođe probati da jedete hranu koja je blaga za stomak i koja može da pomogne da se stolica normalizuje, poput banane, riže, kukuruza i krekera.

Ako imate težu dijareju ili ako se ne popravite u roku od nekoliko dana, obratite se svom lekaru za dodatnu pomoć i savete.

Oni mogu da vam preporuče lekove protiv proliva ili da utvrde uzrok dijareje i propišu adekvatno lečenje.

 

Često je praćena i bolovima u stomaku i neprijatno je u svakom smislu.

Tako da kada je ovaj problem u pitanju, što pre reagujete, pre će se i završiti.

Najlakši način na koji možete sebi pomoći je da u ishranu ubacite namirnice koje će vam smiriti stomak i omogućiti da vam bude lakše.

Kako zaustaviti dijareju kod kuće?

Unosite mnogo tečnosti, što znači vodu, čorbe, sokove

– Nekoliko dana izbegavajte masnu i jaku hranu, takođe i začinjenu hranu i mlečne proizvode

– Ako ne možete da zaustavite dijareju na prirodni način onda pokušajte sa nekim lekom na preporuku lekara

KOLIKO JE DIJAREJA KOD ODRASLIH OPASNA?

Akutna dijareja kod odraslih obično prolazi brzo i nije razlog za preteranu brigu, a uzroci mogu biti različiti – stomačni virus, bakterijska infekcija, nesvarljiva vlakna, lekovi ili namirnica koja vam jednostavno ne prija, a često je konzumirate.

Leto je period kada se stomačne infekcije intenziviraju, češća su trovanja hranom, pa samim tim i pojava proliva.

Treba imati na umu da proliv kod dece i odraslih nije bolest, već simptom nekog  zdravstvenog problema, pa se treba zabrinuti ukoliko akutni oblik preraste u onaj ozbiljniji hronični, koji traje nedeljama, čak i mesecima i može itekako da naruši vaše zdravlje na duže staze.

Koji su najčešći uzročnici proliva

Kada je u pitanju proliv kod odraslih osoba, alkoholna pića i kofein poznati su kao jedni od glavnih uzročnika, budući da podstiču izbacivanje tečnosti iz tela.

Na masnu hranu takode treba zaboraviti, kao i na puter, sladoled, mleko i sir.

S druge strane, jogurt se može konzumirati u umerenim količinama, ali tek kad sluzava stolica prestane, tj. počne da se normalizuje.

Namirnice s veštačkim zaslađivačima, posebno sokove, treba precrtati sa spiska poželjnih, budući da zamene za šećer kod nekih ljudi mogu delovati poput laksativa, pa uzrokuju prolivaste stolice.

Takođe, treba se držati podalje od hrane koja izaziva gasove, koliko god da je zdrava – zato tokom borbe s prolivom izbegavajte kupus, pasulj, kukuruz, brokoli i karfiol.

NAJEFIKASNIJA DIJETA PROTIV PROLIVA (BRAT)

Zlatno pravilo u borbi s dijarejom jeste primena BRAT dijete, što je akronim od engleskih reči banana, rice, applesauce i toast (banana, riža, pire od jabuka i  tostirani hleb, to jest dvopek).

Ove četiri namirnice najbolji su saveznici u borbi s prolivom, s tim što se pire pravi od oljuštenih jabuka, jer se u ljusci ovog voća nalazi mnoštvo vlakana.

Banane su bogate kalijumom, koji često u velikim količinama nestaje iz tela zbog dijareje.

Osim toga, podstiču formiranje čvršće stolice, a isti efekat ima i riža koja odlično zaustavlja proliv.

Pire od jabuka vratiće vam izgubljenu energiju, dok će vam tost hleb obezbediti dovoljnu količinu ugljenih hidrata.

Pored toga, ako imate proliv možete jesti i kuvani krompir, šargarepu i bundevu, kao i kompot od krušaka (nikako sveže kruške). Od mesa se preporučuje piletina, isključivo ona bez kožice.

Pritom, morate imati u vidu da se ishrana u početku temelji na tostu i  čaju, dok se ostale namirnice u ishranu uvode polako, uz preporuku da se jede više manjih obroka tokom dana, a savetuje se da se odmarate bar 20 do 30 minuta nakon jela.

Foto FreePik
Komentari
Loading...