Dijagnostički postupci ( Algoritam pregleda) kod oboljenja dojke

Broj žena koje se obraćaju lekaru zbog promena u dojkama nije mali. Prema statističkim podacima oko 25% osoba ženskog pola dolazi kod lekara različitih specijalnosti upravo zbog promena koje su se desile u u samim dojkama ili na koži dojke.

doj
Iako se uglavnom radi, o benignim (dobroćudnim ) ili fiziološkim (normalnim) promenam dojke, prvi cilj prilikom pregleda je potvrda da se radi o opisanim promenam ili otklanjanje mogućnosti da se radi o malgnitetu.

Dijganostički postupci tj.redosled dijgnostičkih postupaka prilikom oboljenja dojke ne bi trebali da se razlikuju od centra do centra; ali razlike ipak postoje jer na algoritam pregleda utiče: starosna dob žene, postojeća doktrina(praksa) samih centara, uslovi, razvijenosti I mogućnosti sprovodjenja zdravstvene zaštite.
U svakom slučaju, prilikom pojave simptoma ili bilo kakvih promena u/na dojkama pacijent treba biti pregledan od strane lekara opšte medicine ili lekara specijaliste interne medicine ili ginekologije.

Ukoliko postoji sumnja na malignitet ili ukoliko problem nije razrešen, sledeći korak je upućivanje pacijenta opštem hirurgu ili onkološkom hirurgu ili lekaru specijalisti onkologije koji na osnovu podataka dobijenih od pacijenata I fizikalnog pregleda, potvrdjuju ili odbacuju postavljenju dijagnozu .
Dalje se pacijent upućuje na dodatne dijagnostičke procedure koje obavlja radiolog, a koje ce se dijagnostičke procedure obaviti odredjuje radiolog na osnovu: starosne dobi I oboljenja pacijenta, upotrebe kontraceptivnih preparata, specifičnih okolnosti (trudnica ili ne), prethodnih  malignih oboljenja ili ne.

To znači,da će pacijent u zavisnosti od prethodno pobrojanih faktora, biti upućen na sledece vizualizacione metode:
Ultrazvučna metoda (kod mladjih od 40.godina, trudnica ili dojilja,nakon operacije dojke, kontrola silikonskih ili dr. implanta, bolna dojka, dojka sa prisutnom zapaljenskom reakcijom, nakon traume, muška dojka, UZ vodjenje biopsije).
Mamografska metoda (screening-periodični mamograski pregledi u zdravih žena preko 40.godina na II godine, dijagnostička, kontrolna mamografija, mamografski vodjene procedure ) .
• MRI (Magnetna rezonanca dojki-kao dopunska metoda prethodne dve ili kao MRI vodjene procedure ).

To ne znači da sve ove metode iskljucuju jedna drugu, naprotiv, one se dopunjuju I svaka od pobrojanih ima svoje prednosti I nedostatke, I kao takve ponekad ih je neopohodno sve tri upotrebiti da bi se doneo zaključak o čemu opet odlučuje radiolog.
Treba istaći, da Isključivo ovakavim pristupom i ovakavim redosledom pregleda; koji nalaže da se pacijent uputi od strane svog lekara najpre na pregled kod onkologa ili onkohirurga ili hirurga, a zatim I ukoliko je potrebno kod radiologa; je najispravniji I nikako ga ne treba preskakati jer se jedino ovakvim algoritmom pregleda preciznost i tačnost otkrivanja karcinoma dojke podize do 99% tj.mogućnost greške se svodi na minimum.
Svi zajedno, uključujući i specijalistu patologije predstavljaju tim lekara koji pokušavaju da savladaju nepoznato.

 

 

Komentari
Loading...