Dijabetičari dobijaju pet dana u banji od države

0

Zbog krize i pooštrenih uslova zdravstvenog fonda prepolovljen je broj dijabetičara koji idu na produženu rehabilitaciju. Uput dobijaju jedino oni koji koriste insulin, jednom u sedam godina, i to za petodnevni boravak u banji.

ins

Devize “Bolje sprečiti, nego lečiti”, kada je reč o zbrinjavanju oko 630.000 obolelih od dijabetesa, zdravstvo Srbije držalo se samo jedan “mandat”. Posle četiri godine ulaganja u prevenciju, uslovi za odlazak u Specijalnu bolnicu “Merkur” u Vrnjačkoj banji su, “zbog besparice” u kasi zdravstvenog osiguranja pooštreni, pišu “Novosti”.

Sada se u Nacionalni centar za prevenciju dijabetesa i obuku obolelih, gde su o trošku osiguranja išli prvo pacijenti na insulinskoj, a onda i oni na terapiji lekovima, upućuju samo insulin zavisni, a boravak u banji je za odrasle sa deset skraćen na pet dana, i proređen na jednom u sedam godina.

U “Merkur” je prošle godine, prema podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, upućeno 3.933 dijabetičara. Kada se saberu i oni koji su sa istom dijagnozom bili u Bukovičkoj banji i u Specijalnoj bolnici za bolesti štitaste žlezde na Zlatiboru, to je ukupno 4.332 pacijenta. Godinu ranije samo u “Merkuru” na programu prevencije komplikacija dijabetesa bio je 9.531, a 2010. godine – 7.611 obolelih.

“U ovom trenutku samo od insulina zavisni dijabetičari imaju pravo na produženu rehabilitaciju, kao prevenciju pogoršanja, odnosno nastanka komplikacija dijabetesa”, kažu za “Novosti” u RFZO. “Osiguranici do 18. godine ovo pravo mogu da koriste jednom u roku od 12 meseci, a rehabilitacija traje 10 dana. Za starije je rehabilitacija predviđena jednom u 84 meseca i to u trajanju od pet dana.”

Lekari, međutim, upozoravaju da je pooštravanje kriterijuma za rehabilitaciju dijabetičara, loše, pogotovo što već u trenutku otkrivanja bolesti gotovo jedna trećina obolelih ima jednu ili više komplikacija dijabetesa.

“Razumemo da je besparica, ali zaboravlja se da će se kada izostaje prevencija kod ovih pacijenata pojaviti druge bolesti koje prate dijabetes, prvenstveno bolesti srca i krvnih sudova, bubrežna slabost, slepilo i problemi koji dovode do amputacija ekstremiteta”, kaže za “Novosti” dr Ljiljana Bajović, endokrinolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i predsednik Saveza društava Srbije za borbu protiv šećerne bolesti. “‘Merkur’ je mesto gde oboleli od dijabetesa mogu da nauče kako da žive, kako da se hrane, koliko da budu fizički aktivni. Sve to smanjuje rizik od komplikacija bolesti. Šta vredi da im dajemo trake za merenje šećera u krvi, ako ih ne obučimo kako da ih koriste.”

Doktor Ivana Rakočević iz Odeljenja za prevenciju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” kaže da se u Srbiji svake godine registruje 16.000 novih slučajeva dijabetesa tipa dva, obično posle 40. godine. Procenjuje se da će do 2030. broj obolelih dostići 700.000.

“Posle praznika uputićemo dopise Ministarstvu zdravlja, RFZO i Ministarstvu za rad i tražiti da se poštravanje uslova za rehabilitaciju u ‘Merkuru’ preispita”, kaže dr Ljiljana Bajović.

 

MONDO

 

 

Komentari
Loading...