Dijabetes-Lečenje biljkama (recepti)

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja.

o

Šećerna bolest se najčešće javlja u starijem životnom dobu kao posledica opštih degenerativnih i sklerotičnih promena u organizmu (koja zahvataju i pankreas, a kod mladih osoba može nastati usled genetskih poremećaja ili oštećenja pankreasa kod određenih zaraznih oboljenja.

Lečenje – recepti:

 1.  Lekovito dejstvo lista borovnice zavisi od načina skupljanja. Ono sme da se skuplja samo pre nego što plod sazre. List borovnice, ukoliko se bere u pravo vreme, predstavlja klinički provereno sredstvo protiv šećerne bolesti. Smatra se dokazanim da mirtilin, koji se nalazi u listu borovnice pre nego što njen plod sazre, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego može sasvim da izleči bolest. Zato se mirtilin iz lista borovnice s pravom naziva “biljnim insulinom”. Uprkos ovim izvanrednim osobinama, lečenje čajem od lista borovnice ne sme se sprovoditi bez lekarske kontrole.

 2.  Za snižavanje nivoa šećera u krvi preporučuje se i celer.

 3.  Stari narodni lek je i rasol od sirovog kiselog kupusa, kao i sveža šargarepa, koju treba jesti svakoga dana. U iste svrhe može da posluže crni i beli luk, kada se stave na hleb.

 4.  Maslačak se na livadama i njivama bere u rano proleće, čim nikne. Treba ga odseći do korena, dobro oprati i upotrebiti kao prvu prolećnu salatu. Postoji maslačak sa sokom karakterističnim za zelenu travu i, druga vrsta, sa žućkastim mlečnim sokom. Ovaj drugi je prijatnijeg ukusa i topljiviji. U proleće, dijabetičari bi svakodnevno, u podne i uveče, trebalo da jedu ovu salatu. A onda, kada je krajem aprila i početkom maja maslačak u punom cvatu, za svakog dijabetičara je vreme da otpočne četvoronedeljnu kuru za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Stabljiku treba brati zajedno sa cvetom, oprati, i tek posle pranja odbaciti cvet. Ako dijabetičar jede 10 do 15 stabljika maslačka dnevno, može računati na potpuno normalizovanje nivoa šećera. U početku, stabljike imaju gorak ukus, ali on kasnije nestaje.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...