Generic filters
Exact matches only

Tipovi dijabetesa

Tipovi šećerne bolesti

Zbog različite kliničke slike, danas razlikujemo nekoliko oblika (tipova) šećerne bolesti:

-dečji dijabetes (od 0. do 14. godine)
-juvenilni dijabetes (od 15. do 24. godine)
-adultni dijabetes (od 25. do 64. godine)
-tzv. “starački” dijabetes (od 65. godine do kraja života)

Lekari stručnjaci razlikuju još neke tipove šećerne bolesti:

endokrini dijabetes, u vezi sa bolestima žlezda sa unutrašnjim lučenjem (endokrine žlezde);
pankreatički ili pankreatogeni dijabetes, povezan sa bolestima gušterače (pankreasa);
jatrogeni dijabetes, koji nastaje kod osoba lečenih pojedinim vrstama lekova;
jetreni (hepatogeni) dijabetes, kod osoba sa tešim oštećenjima jetre, itd.

Dijabetes – Tip 1 (insulin-zavisni)
082

Tip 1 je najteži oblik šećerne bolesti i nastaje jer ćelije pankreasa (beta ćelije) u veoma maloj količini proizvode, ili uopšte ne proizvode insulin. Može nastati u svim starosnim dobima, ali u najvećem broju slučajeva se sreće kod dece i omladine. Terapija insulinom se primenjuje od prvog dana. Stroga (samo)kontrola, dijeta i fizička aktivnost su obavezni deo terapije. O insulinskoj terapiji možete pročitati mnogo više pod odeljkom Insulin.

Dijabetes – Tip 2

081

Tip 2 je najrasprostranjeniji oblik šećerne bolesti, kako u nas, tako i u svetu. Pankreas osoba obolelih od tipa 2 proizvodi insulin, ali u nedovoljnoj količini, ili je organizam stvorio rezistenciju (imunitet) na hormon insulina.
Sreće se kod svih uzrasta, ali u najvećem broju kod odraslih (preko 40. godine), gojaznih i osoba starije dobi. Savremeni način življenja i svakodnevni tempo veoma pogoduju razvoju ovog tipa šećerne bolesti. Terapija je kombinovana – samo dijeta, ili dijeta i oralni antidijabetici (tabletirani lekovi), lekoviti čajevi kao pomoćno sredstvo, u svim slučajevima uz umerenu fizičku aktivnost. Ukoliko ova terapija ne pokazuje povoljne rezultate, primenjuje se insulinska terapija, sa mogućnošću uključivanja i oralnih antidijabetika.
Dijabetes u trudnoći

Ovaj latentni oblik šećerne bolesti je iniciran trudnoćom, tokom koje dolazi do promene u hormonskoj ravnoteži žene, što može dovesti do poremećaja u izlučivanju insulina, i, samim tim, povećane vrednosti glukoze u krvi. Rizična grupa su žene starije od 25 godina, koje su bile gojazne i pre trudnoće, naročito one sa genetskim predispozicijama za razvoj bolesti. Obično se vrednosti šećera stabilizuju po porođaju. Međutim, žene koje su obolevale od dijabetesa u trudnoći mogu kasnije biti podložne razvoju tipa 2.

Diabeta.net

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...