Detoks dijeta

0

Nakon serije slava, proslava i ostalih gastronomskih dešavanja kojima smo bili izloženi mesecima, sada je pravo vreme za jednu detoks dijetu. I, prema rečima Christine Gerbstadt, autorke knjige „Doctor’s Detox Diet“ – nije nam potrebna neka posebna dijeta i izmena režima ishrane jer sve nam je već na dohvat ruke!

detoks dijeta

Evo koja hrana pomaže u detoksikaciji organizma.

#1. Ananas

Tropsko voće poput ananasa obiluje vitaminima B i C, antioksidantima i mineralima poput mangana i bakra koji su odlični u čišćenju organizma i podsticanju boljeg rada digestivnog trakta.

#2. Artičoke

Artičoka je mediteranska biljka, nezaobilazna namirnica u italijanskoj i francuskoj kuhinji. Ono što je čini odličnim izborom za detoks dijetu jeste činjenica da je bogata antioksidantom silimarinom koji smiruje digestivne probleme i potpomaže rad creva; a tu je i supstanca cinarin koji pomaže telu u razbijanju masti. Možete ih jesti kuvane, u salati i predjelima ili napraviti supe i čorbe od njih.

#3. Jabuke

Jabuke su bogate antioksidantima, zatim pektinom koji potpomaže izbacivanje toksina iz organizma; sadrže celulozna vlakna koja podstiču pražnjenje creva i slično. Zbog toga je ova voćka nezaobilazna namirnica kada je u pitanju detoksikacija tela; ne kaže se za džabe „Jabuka na dan oteraće doktora“.

#4. Repa

Repa je povrće bogato vitaminima B3, B6, C i beta karotenom; pored toga sadrže dosta vlakana, gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma – svega što je neophodno za bolji rad debelog creva i digestivnog trakta. Pored toga, repa stimuliše rad jetre i žučne kese, te je dobra za detoksikaciju.

#5. Brokoli

Brokoli, iako mnogo nisu oduševljeni njime, predstavlja povrće koej je jako važno za naše sveukupno zdravlje. Kako je bogat (prebogat) antioksidantima, ova namirnica potpomaže varenje i detoksikaciju organizma, te je vrlo preporučljiva za čestu konzumaciju. Možete ga jesti sirovog ili barenog, praviti supe i čorbe, dodavati u predjela, salate i glavna jela – kakogod, samo ga jedite i učinićete sebi veliku uslugu.

#6. Zeleni čaj

Zeleni čaj u sebi sadrži katehine – antioksidans flavonoida koji ubrzava aktivnost jetre i stimuliše enzime varenja. Jedna šolja dnevno ovog čaja, oteraće brojne zdravstvene tegobe i pročistiti organizam brzo, jednostavno i lako.

#7. Limun

Limun je prirodni diuretik i voće koje sadrži antiinflamatorna svojstva. Pored toga, vitamin C kojeg ima u izobilju, potpomaže topljenje kilograma, troši kalorije i čisti probavni sistem i stimuliše rad bubrega i creva. Topla ili hladna limunada učiniće čuda!

#8. Beli luk

Zanemarite miris koji za sobom ostavlja, beli luk je riznica antioksidantima koji se bore protiv toksina u organizmu, čineći ga odličnim za detoksikaciju. Dodajte ga u salatu, pri pečenju mesa ili u pasta sosu i uživajte u predivnim ukusima, znajući da činite dobro za sebe i svoje zdravlje.

#9. Voda

Tako jednostavno a tako efektno! I, mada zvuči kao nepotrebno pominjati – upravo vodu najčešće zanemarujemo kada je čišćenje organizma u pitanju. Preporučenih 8 čaša dnevno (i još više, ako vežbate) je upravo ono što nam je potrebno za hidrataciju tela i pročišćavanje od toksina i svih štetnih sastojaka iz organizma i tako je lako!

#10. Šargarepa

Šargarepa spada u jedne od omiljenih namirnica u detoks dijeti, zbog činjenice da obiluje antioksidantima, vitaminima, mineralima i beta karotenom kojipodstiču bolju probavu i čiste organizam od toksina. Najbolje je jesti je sirovu ili u vidu soka.

Pored navedenih namirnica, preporučljivo je jesti što više sirovog i zelenog povrća, orašastih plodova i citrusnog voća – sve ove namirnice pomažu u pročišćavanju organizma, podstiču bolji rad unutrašnjih organa, regenerišu kožu, poboljšavaju ten i sveukupno popravljaju naše zdravlje.

Komentari
Loading...