Generic filters
Exact matches only

DERMATOFITOZA

Dermatofitoza

Neke od gljiva koje mogu zaraziti kožu, kosu i nokte članovi su vrste Trichophiton, Microsporum i Epidermophiton.

cele mai comune probleme de piele la copii

Klinička slika:

Najčešće su infekcije stopala pod nazivom tineapedis (atletsko stopalo). Tinea pedis je često hronična bolest, a obeležava je različiti stepen eritema i edema, ljuskanja, svraba i ponekad stvaranje vezikula. Bolest može biti lokalizovana ili proširena, ali je gotovo uvek zahvaćeno područje između četvrtog i petog nožnog prsta. Pri infekciji noktiju na nogama, (tinea unguium) oni postaju neprozirni, zadebljani i puni subungualnih otpadaka. Drugo po redu najzahvaćenija područje su prepone, au ovom slučaju muškarci češće obolevaju. Bolest se pojavljuje u vidu ljuskaste, eritemski erupcije, koja ne zahvata skrotum. Mikroskopski pregled ljusaka nelečene tineje cruris ili tinea pedis nakon pripreme sa kalijumovim hidroksidom (KOH), pokazuje obično hife. Međutim, hife se teško uočavaju već nakon i kraćeg lečenja lokalnim antifugalnim sredstvima.

Dermatofitne infekcije temena, (tineje capitis), takođe su dosta česte, posebno u gradskim klinikama. Najdominantniji organizam, Trichophiton tonsurans, može izazvati relativno neupalnu infekciju koja se može manifestovati u obliku dobro izdvojenih ili nepravilnih difuznih površina blagog ljuštenja i gubitka kose. Pažljiviji pregled temena otkriti će mnogo odlomljenih delića kose koji nalikuju na niz crnih tačkica. Za razliku od infekcija sa Microsporum sp., Koja je nekada bila najčešći uzrok tineje capitis, lezije izazvane s Trichhophiton tonsurans ne fluoresciraju kada se osvjetle Voodovom svetiljkom. Tinea capitis uzrokovana Microsporum audouinii ima oštro izdvojeno, neinflamirano područje puno dlaka prelomljenih blizu površine kože. Dlake zaražene sa M. audouinii fluoresciraju sjajno plavozeleno pod Voodovom svetiljkom. Tinea corporis ili proširena infekcija na područjima kože bez dlaka, različito se pojavljuje, zavisno od težine popratne upalne reakcije. Može se pojaviti u prstenastom obliku tipičnom za tine (Dermatofiti, kosopasica, engl. Ringvorm) ili u vidu dubokih zapaljenskih čvorića (poznati kao kerioni, ako su na temenu) ili granuloma. Pregledom ljusaka ili dlaka nakon obrade KOH-om, obolelih od tineja capitis ili inflamirane tineji corporis, retko se nailazi na hife, pa je za konačnu dijagnozu potrebno prirediti kulture.

Lečenje:

Za lečenje dermatofitnih infekcija može se primeniti i lokalna i sistemska terapija. Od lokalnih lekova efikasni su Imidazole i triazola, uključujući mikonazol, ketakonazol i ekonazol. Delotvorni su i haloprogin, undecilenska kiselina, ciklopiroksolamin i tolnaftat, dok nistatin ne deluje na dermatofite. Ako dermatofitne infekcija zahteva sistemsko lečenje, lek izbora je grizeofulvin. Ranije se grizeofulvin, u starijim pakovanjima, davao po 1-2 g dnevno, današnje mikročestice i ultramikročestice griseofulvin se bolje apsorbuju i omogućavaju primenu znatno manjih dnevnih doza leka. Uopšteno, dovoljna je dnevna doza od 500 mg mikročestica ili 350 mg ultramikročestica griseofulvin. Tvrdokornije infekcije mogu reagovati tek na dvostruke doze. Grizeofulvin se najbolje apsorbuje uz masniji obrok. Najčešće nuspojave grizeofulvin su gastrointestinalne tegobe i glavobolja. U retkim slučajevima manifestuju se hematološki i jetreni poremećaji, pa bolesnike pri dugotrajnoj terapiji treba pažljivo pratiti

Izbor leka zavisi o mestu i tipu infekcije. Pri hroničnoj neinflamiranoj tineji pedis mogu se upotrebiti lokalni Imidazole ili keratoliticima koji će smanjiti svrab i ljuštenje, ali retko mogu bolest i izlečiti. Oralna primena grizeofulvin je delotvornija, ali je potrebno više meseci lečenja za postizanje mikološkog izlečenja, ai tada je procenat recidiva visok, naročito kada su zahvaćeni i nokti. Lečenje tineje corporis zavisi o proširenosti bolesti. Lokalizovane infekcije je najbolje lečiti lokalnom primenom imidazola, ali u slučaju proširene bolesti, a posebno u bolesnika sa smanjenim staničnim imunitetom, treba uvesti sistemsku antifungalna terapiju.
Pri dermatofitne infekcije dlakavih površina, (npr tinea capitis) treba primeniti sistemsku antifungalna terapiju u trajanju od 6 do 8 nedelja. Od pomoći može biti i dodatna upotreba lokalnih antifungika uz sistemsku terapiju, ali lokalno lečenje samo, je nedovoljno. Teži, infalmirani oblik tineje capitis može izazvati ožiljke i gubitak kose, ali upotreba sistemskih ili lokalnih glukokortikoida ovo može sprečiti.

 

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

 

Lekarinfo

Komentari
Loading...