Generic filters
Exact matches only

Navike koje nas vode ka depresiji

Vrlo često, čovek, nehotice, sam doprinosi svojoj depresiji. Psiholozi nam navode glavne krivce – naše loše navike, kojih se treba što pre osloboditi.

de

NAVIKA DA ŽALIMO SEBE

U teškim trenucima obuzima nas misao: „Ja sam dobar i nisam zasluzio da imam ovakve probleme..“ Psiholozi kažu, da samosažaljenje prividno smanjuje stres, ali se ne bori s njim, ne odstranjuje ga, već ga unosi još dublje u nas.To je vrlo negativno osećanje, koje čini da brzo postanemo zavisni od njega. Oduzima nam snagu i razara našu psihičku zaštitu. Ako se prema problemima odnosimo sa samosažaljenjem, to znači da smo im unapred ustupili teren da nas pobede.

Savet:

U trenucima stresa nema mesta za samosažaljenje. Treba se naoružati za borbu sa problemima i prikupiti svu svoju duhovnu snagu. Važno je prisetiti se kakve smo pobede u životu do sada izvojevali, bez obzira koliko su bile male.

NEZADOVOLJSTVO ZBOG POSLOVA KOJE MRZIMO

U svakodnevnom životu često smo prinuđeni da radimo poslove koje ne možemo da podnesemo. Nezadovoljstvo zbog svakog predstojećeg pisanja izveštaja šefovima, zbog toga što moramo da radimo za vreme praznika, ili pranja posuđa, vodi nas direktno u bolest.

Savet:

Aktivno kretanje ka postavljenom cilju jedan je od najboljih načina da se pobedi stres. Odbacite negativne misli, skupite snagu i krenite na posao. Obećajte sebi nagradu za svaki takav obavljeni posao. Radujte se trenucima kada taj posao ostane iza vas. Postoji poslovica: „Ne broj rane od borbe, proslavljaj pobedu!“

NEGOVANJE NEPRIJATNIH USPOMENA

Događa se da i naše najdraže osobe ne postupaju uvek lepo sa nama. Problemi nastaju ako godinama vučemo na leđima taj težak i prljav sanduk sa starim uvredama. Brižljivo sakupljanje i čuvanje svih događaja koji su nas nekada povredili neizbežno pravi od nas životne gubitnike. Pod ovim teretom, mi neizbežno očekujemo razočarenje od novih susreta i odnosa.

Savet:

Zlopamćenje vodi u bolest. Zato ne dovlačite ružnu prošlost u svoju budućnost. Oprostite onima koji su vas nekada povredili, spalite „sanduk sa uvredama“ i krenite dalje u život.

STALNA POTREBA DA SE POREDIMO SA DRUGIMA

Nastaje od naše nesigurnosti. Stalna želja da održimo korak sa drugima, u odnosu na bogatstvo, ličnu sreću, karijeru itd. drži nas napetim i nezadovoljnim. Tada nam ni sopstveni uspesi nisu dovoljno dobri i ne donose nam radost.

Savet:

Negativne misli i zavist vode nas u bolest. Svaka pobeda drugih, uspešnih ljudi predstavlja povod za našu depresiju, svaki njihov poraz puni nas zluradim mislima i takođe nas kao bumerang povređuje. Oslobodite se ove pogubne navike, okrenite se sebi i svom životu.

SAMOKAŽNJAVANJE

Ova navika često se formira u ranom detinjstvu. Odrasli nam sugerišu da smo nesposobni, loši, gori od drugih, i da nikada ništa nećemo postići. Kasnije, u životu, jake ličnosti uspevaju da prerastu ovaj kompleks i da adekvatno procenjuju svoje postupke. A oni koji su nesamostalni i slabi, sami sebe potcenjuju i kažnjavaju. “ Samokažnjavanje je opasna navika. Ponižava nas, sprečava nas da se razvijamo i da mislimo pozitivno. Vodi nas ka teškim depresijama.

Savet:

Treba pošteno priznati sebi: „Nisam u pravu, ali potrudiću se da to popravim“. Ali nikako ne smemo govoriti sebi: „Ja sam glup i nesposoban i ništa nisam u stanju da uradim! “. Nađimo u sebi snagu da ispravimo svoje greške i da podignute glave idemo kroz život.

Srodni članci:

Komentari
Loading...