Depresija kod deteta

Kod deteta depresija se manifestuje usled velike tuge, tužnog događaja ili nekad može biti naslednog karaktera.Depresija može nastati za vreme puberteta kod školske dece ili u adolescentno doba koju može prouzrokovati sledeći događaji:početak školske godine, razvod roditelja, smrt roditelja, uzimanje droge i alkohola.

decaa

Simptomatologija:

Počinje sa povlačenjem prijatelja-socijalna izolacija, osećaj odbačenosti, apatija, tuga, glavobolje, problemi sa spavanjem, bolovi u stomaku, epizode smešnog ponašanja, gubitak apetita i telesne težine, suicidne misli.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničkog pregleda i simptomatologije od strane drugog lica (roditelj).Sprovodi se psihološko i neurološko ispitivanje. Uzima se u obzir porodična anamneza i socijalno stanje, stresne situacije ili fizička bolest.

Lečenje:

Sprovodi se individualnom psihoterapijom, zatim medikamentozna terapija antidepresivi, koji učestvuju na hemijske poremećaje u mozgu.Lekovi koji se najčešće propisuju to su selektivni inhibitori-unos serotonina ili druga vrsta antidepresiva kao triciklični antidepresivi, koji često daju nuspojave i zato kod dece treba oprezno dozirati.Nekad je potrebna i kratka hospitalizacija zbog boljeg ispitivanja naročito u slučaju suicidne ideje.

 

Izvor: Zdravlje i lepota

 

 

Komentari
Loading...