Depresija kod dece- simptomi i lečenje

Depresija ne mora biti rezultat lošeg vaspitanja.To je stanje koje zahteva nadzor i lečenje.

de

Za depresiju obično ne smatramo da je česta kod dece. Istraživanja su pokazala da 1 od 20 dece pati od depresije.

Važno je razlikovati kada je dete  nesrećno, a kada je depresivno. Normalna tuga dođe i prođe i rezultat je nekog događaja. Klinička depresija je uvek prisutna i kod deteta postoji osećaj razdražljivosti i manjak interesa za učešće u određenim aktivnostima.

S obzirom da depresija nije nešto sa čime se roditelji obično bave, zbog toga se lako zanemari. Psiholozi često odbijaju dijagnostikovati depresiju kod dece jer smatraju da neko tako mlad ne može patiti od depresije.

Biti roditelj depresivnom detetu nije lako. To može biti pomalo zastrašujuće. Kao i kada dete pati od nekih drugih medicinskih stanja, depresija će od roditelja tražiti ulaganje više vremena i truda u vaspitanju. Tada se često stvara i osećaj krivice.

Razdražljivost je najčešći simptom

Glavna razlika između depresije kod odraslih i kod dece jeste ta da se odrasli osećaju tužno, a deca razdražljivo. Deca, koja pate od depresije ne moraju pokazivati samo znake tuge. Najčešće ih se lako uznemiri i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Često ne znaju kako identifikovati ono što osećaju i predstaviti to rečima.

Rano dijagnostikovanje i lečenje je ključno

Hronična depresija može promeniti strukturu mozga. Istraživanja su pokazala da hronična depresija može smanjiti hipokampus, deo mozga koji pomaže pri regulisanju emocija. Depresija tada uzrokuje probleme u školi, povećava rizik od uzimanja droga i alkohola, a u najtežim slučajevima može povećati rizik od nastanka suicidalnih misli.

Lečenje depresije kod dece je složenije nego kod odraslih

Lekari za lečenje depresije kod dece koriste različite metode. Najčešće se uvode promene u životnim navikama (povećanje telesne aktivnosti, bolje prehrambene navike), kognitivno bihevioralna terapija, praktični načini kontrolisanja misli i reakcija. Oblik lečenja uveliko zavisi od trajanja depresije i intenziteta simptoma.

Komentari
Loading...