Generic filters
Exact matches only

Depresija kod adolescenata

Promene u ponašanju su prvi znaci koji ukazuju da je tinejdžer depresivan.

ti

Depresija koja nije otkrivena može dovesti do velikih problema sa porodicom, prijateljima, i obrazovanjem. Kada ovi problemi postanu veliki tinejdžer vidi samoubistvo kao jedino rešenje.

Kako primetiti da adolecent ima depresiju?

Ako adolescent nije u stanju da opiše stanje svojih emocija, svog uma i tela to može biti znak depresije. Ako se tako oseća povremeno to onda nije depresija, već ako se oseća tako duže vreme bar nekoliko nedelja. Kod adolescenta depresija započinje promenama na tri, za adolescenta, najvažnija segmenta života:

1. Osećanja: Osećaje tuge, lako zaplaču i ne mogu da se izbore sa najmanjom nevoljom, osećanje anksioznosti, zabrinutosti. Ne mogu osetiti radost niti da im nešto bude zabavno. Neki postaju osetljivi i ljuti su na sve i svakoga.

2. Misli: Pošto je sposobnost koncentracije loša, teško rade domać zadatke i prate nastavu u školi. Teško im je da misle razumno i logično. Uglavnom vide i razmišljaju samo o onom što je tužno i loše i ne mogu da vide stvari za koje drugi misle da su dobre. Vide sebe kao potpuno bezvredne. Konačno, misle da sve izgleda beznadežno i tada obično počnu da razmišljaju o tome kako bi bilo da oduzmu sebi život.

3. Telo: Apetit može biti izgubljen ili smanjen sve vreme. Teškoće sa spavanjem takodje su vrlo česte, bude se ili ustaju rano ujutro i ne mogu da nastave da spavaju. Umor i nedostatak energije je redovan znak. Adolescent oseća da je spor i težak, govori tiho i manje nego obično a nekada se oseća potpuno suprotno i postaje uznemiren.

Simptomi depresije kod mladih

1. Nedostatak energije: Osećanje umora, iscrpljenosti, osećanje „prazne” ili „izgaranja”.
2. Očaj: Nema osećanja radosti i zadovoljstva. Raspoloženje može biti poljuljano ili stalno depresivno. Mnogi veru-ju kada su tužni da su oboleli od depresije. To važi i za mnoge, ali ne za sve.
3. Problemi sa spavanjem: Problemi sa spavanjem ili pramena obrasca spavanja. Ustaju rano ujutro i osećaju ju-‘ tarnji umor, što je uobičajeno za ljude koji su depresivni.
4. Promena apetita: Smanjen apetit može da dovede do gubitka telesne težine.
5. Misli o samoubistvu: Gubitak volje za životom i osećanje da je život besmislen može dovesti do razmišljanja o samoubistvu.

Uzroci depresije

Aktivirajući faktori mogu biti gubitak voljene osobe, finansijski problemi, dugoročna bolest, slabost ili druge teške bolesti.Događaji mogu iznenada doći ili mogu biti bolna epizoda u detinjstvu koja je na kraju pokrenula depresiju.

Istraživanja pokazuju da depresija može biti nasledna. Deca koja imaju roditelje sa dijagnozom depresije su više ugrožena. Postoje porodice u kojima se depresija javlja u nekoliko generacija.
Depresija takođe može biti izazvana od strane drugih bioloških faktora kao što su snižen metabolizam ili smanjenje proizvodnje neurotransmitera serotonina u mozgu.

Depresija je često prerušena zloupotreba alkohola i droga.

Nekada je depresija povezana sa neadekvatnim (neželjenim) uslovima života tinejdžera, siromaštvom, neodgovarajućom životnom sredinom, nižim socijalnim statusom, okruženjem koje je problematično, kriminogeno, kulturnim obrascima sredine u kojoj mladi čovek živi ili je povezana sa napornim i slabo plaćenim poslom.
Svi ljudi mogu da imaju depresiju, ali neki će je lakše dobiti od drugih. Možemo reći da je oko 3-5% svih tinejdžera imalo neku vrstu depresije. Za devojke ponekad počinje u vreme prve menstruacije. Pubertet dečaka nema isti rizik za depresiju.

Tipična depresija je češća kod devojčica nego kod dečaka. Dečaci često pokušavaju da sakriju svoja osećanja i više reaguju bučno i agresivno u najgorem slučaju počnu da rade ilegalne stvari. I dečaci i devojčice će verovatno početi da konzumiraju alkoholna pića ili će početi da uzimaju različite droge. U nekim porodicama, neki članovi su imali depresiju, pa izgleda kao da se radi o naslednoj komponenti. Neki tinejdžeri su bili izloženi dugotrajnom teškom stresu. Poremećaj hormona u telu, kao što su poremećaja štitaste žlezde, može takođe započeti stanje depresije.

Pomoć roditelja

Evo par saveta kako da pomognete detetu:

• Uradite nešto zajedno par puta nedeljno: napravite zajedno večeru ili idite zajedno na šetnju.
• Razgovorajte više sa svojim detetom.
• Potrudite se da razumete vaše dete. Pokušajte da saznate šta može biti razlog depresije i kako vaše dete može da reši taj problem.
• Ako depresija ne popusti ili se pogoršava, obratite se lekaru.
• Da li je vaše dete neobično tužno ili nesrećno više od ‘ tri nedelje? Savet je da konsultujte lekara.

Lečenje depresije kod mladih

Prva stvar koju treba da uradite je da razgovarate sa psihijatrom da zajedno odlučite šta je najbolje da se uradi. Redovni razgovori mogu adekvatno pomoći u olakšavanju simptoma depresije. Oblik psihoterapije koje su se pokazale korisnim je tzv kognitivna terapija.
Kada je u pitanju dublja depresij* lečenje zahteva lekove.

Ako je depresija ozbiljna onda postoje sledeći znaci:

• razmišljanje o smrti
• sve izgleda uzaludno i beznadežno
• nesanica
• slab uspeh u školi
• nedolazak na razgovore kod psihijatra

Prirodni lekovi protiv depresije
Komentari
Loading...