Demencija, starost ili nesto treće

Sa napretkom nauke ljudski vek se produžio te je i broj bolesti vezanih za starost povećan .Po nekim procenama u svetu ima preko 30 miliona dementnih.Statistika uradjena ranijih godina pokazuje da je u bivšoj Jugoslaviji bilo oko 2 miliona starijih od 65 godina.

demencija

U našoj sredini se čovek stariji od 60 godina već smatra starim .Kad se tome doda gubitak posla ili prevremen odlazak u penziju životni tok počinje brzo da klizi nizlaznom linijom. Za mnoge je prestanak radnog odnosa u državnoj službi i kraj bilo kakve radne aktivnosti. U takvim okolnostima , čak i čovek koji je bio vitalan i u punoj formi , počne da se oseća odbačenim i nepotrebnim.Muškarci ,kao glave porodice ,mnogo više nego žene.Osećaj beskorisnosti povlači za sobom depresiju.

Depresiju je često teško razlikovati od prvih znakova početne demencije .Ako je starija osoba uz to i usamljena, ako su deca daleko , žive u inostranstvu i retko dolaze, ostareli roditelj stvarno počinje da ulazi u bolest. Prve znake nekog poremećaja treba prepoznati i brzo intervenisati.Rani znaci demencije su vrlo važni jer ih je moguće neuropsihološki izmeriti i pravovremenom intervencijom usporiti tok bolesti. Ukoliko se ne interveniše na vreme zbunjenost, zaboravnost, bezrazložni strahovi i depresija, kao prateći simptomi demencije , brzo preplave stariju osobu i ona postane briga i obaveza za porodicu.

Pregled i neuropsihološko ispitivanje pomažu i starijoj osobi i porodici kad je bilo koja smetnja , vezana za starost, u pitanju.Pacijentu lekar pregledom i razgovorom uliva poverenje i jača ga a porodici daje smernice za pravovremeno rešavanje novonastale situacije.

Starost mnogo duže traje nego mladost i za nju se treba na vreme pripremiti.

Komentari
Loading...