Delovi namirnica koje bacate, a ni ne znate koliko su zdravi

Bacate li najbolje delove namirnica iz čiste navike, potpuno nesvesni njihovih zdravstvenih koristi? Listovi, stabljike ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji delovi.

brokoli_v1

Ljuska luka

Ljuska crnog i belog luka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protivupalnog delovanja. Dodajte je dok kuvate variva ili supe – samo je izvadite pre serviranja.

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja podstiče cirkulaciju i širenje krvnih sudova. Pomešajte je u blenderu s  dinjom i uživajte u zdravom frapeu.

Listovi brokolija

Listovi brokolija sadrže karotenoide – moćni biljni pigment koga telo pretvara u vitamin A i pomaže kod prevencije raka. Samo ga kuvajte zajedno s brokolijem.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego stabljika. Takođe sadrži vitamin C i fenolike – snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u supe, salate ili umake.

Stabljike blitve

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuvajte ih na isti način kao i šparoge – na pari ili kuvane, zavisno od toga kako vam je draže.

Kora od pomorandže

Pomorandža je prepuna vitamina C i prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada miksate frape.

Stabljike bbrokolija i karfiola

Verovatno kao i svi drugi radite grešku i stabljiku bacate. Stabljika ima ukusan slatkast ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuva, pa je stavite kuvati pre ostatka povrća.

Kora kivija

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od same pulpe te ima antikancerogena i antialergijska svojstva. Dodajte ceo kivi u sokovnik i izmiksajte.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari su zatvoreni..