Deformativno oboljenje zglobova- simptomi i lečenje

Ova se bolest viđa mnogo češće kod starih nego kod mladih ljudi.

nb

Oboljenje nastaje usled propadanja zglobne hrskavice, koja postaje tanja, a može i da nestane, pa tada kost ostane gola. Usled opterećenja i stalnog draženja takvih mesta dolazi do stvaranja novog koštanog tkiva i deformacije ― nepravilnog povećanja čitavog zgloba. To povećanje nije uvek vidljivo spolja, već se mora ustanoviti rendgenskim pregledom, ali deformacije su ponekad takve da se i izdaleka vide. Dosta često otiču i meki delovi u okolini zgloba, a može da se pojavi i voda (eksudat) u zglobu.

Bolesnici se u početku žale na osećaj težine ili bola u zglobu, naročito pri ustajanju ili kretanju. Zglob manje boli kada miruje. Bolovi se obično javljaju i pri promenama vremena i hladnoći. Kod ove bolesti ne dolazi do ograničenja pokretljivosti zgloba, a i kad dođe, ograničenje je neznatno.

Kad nastupe pogoršanja, bolesnik mora da leži; inače može da se normalno kreće i radi. Temperatura je normalna čak i za vreme pogoršanja.

Posebno treba pomenuti degenerativno oboljenje kičme, koje je vrlo često, naročito kod starijih ljudi. Najčešće se pojavljuje na slabinskom delu kičme.

Promene na kičmenom pršljenu nije lako ustanoviti običnim pregledom. Potrebno je rendgensko snimanje da se konstatuju deformacije ― izraštaji koji izazivaju bol i smanjenu pokretljivost. Temperatura je normalna. Za vreme pogoršanja potrebno je ležanje.

Lečenje ove bolesti je vrlo teško, i mora se stalno obraćati pažnja na dijetu i higijenu. Potrebno je u prvom redu ustanoviti usled čega dolazi do oboljenja, pa otkloniti te uzroke.

Preporučuje se redovan odmor posle jela i kretanje na čistom vazduhu i suncu. Pored toga, važni su i higijenski uslovi stanovanja i higijena tela. .

Kod debelih ljudi treba smanjiti težinu tela, pa se zato moraju izbegavati u ishrani brašno, šećer i mast. Ako postoji arterioskleroza, treba smanjiti količinu soli, jaja, džigerice, iznutrica, salate i čokolade. Preporučuje se mineralna voda i voćni sokovi, a takođe i presno voće.

Protiv bolova možemo upotrebiti aspirin (3 do 6 tableta dnevno), piramidon (3 do 5 tableta dnevno), ili kodalgin itd.

Dobro deluju i sumporne banje. Banjati se možemo i kod kuće, upotrebom solfatana (100 g u koritu – kadi tople vode). Kupanje treba da traje od 15 do 30 minuta. Posle kupanja treba radi znojenja ležati u toploj prostoriji.

Lečenje koje dugo traje može pravilno da odredi samo lekar.

Srodni članci:

Komentari
Loading...