Da li znate zašto bebe noću plaču?

Evolucijski biolog David Haig s američkog Univerziteta Harvard nedavno je izneo hipotezu koja će mladim roditeljima pomoći da shvate zbog čega njihove bebe usred noći gorko plaču, a pritom nisu gladne.

plač

Naučnik tvrdi da, iscrpljujući majku, bebe nesvesno nastoje da spreče majčinu ovulaciju i potencijalno začeće brata ili sestre. Pored toga, noćnim hranjenjem, odnosno dojenjem bebe produžuju fazu majčina neplodnog razdoblja koje usledi nakon porođaja, piše profesor Haig u listu Evolution, Medicine and Public Health.

Noćna buđenja češća su tokom druge polovine prve detetove godine života te tokom razdoblja njegova dojenja.

Iako zvuči pomalo neverovatno, za ovakav zaključak postoji logična pretpostavka, tvrdi Haig dodajući da je takvo ponašanje deteta evolucijski uslovljeno.

Naime, u razdobljima koja su nekad bila česta i tokom kojih su vladali glad ili zarazne bolesti, izgledi beba da prežive bili su veći ukoliko su razmaci između rođenja dece bili veći. Na majčinu iscrpljenost može se gledati kao na sastavni deo detetove ‘strategije’ da poveća vreme do sledećeg porođaja, tvrdi Haig.

Antropolog Holly Dunsworth sa Univerziteta Rhode Island priznaje da je Haigovo gledište zanimljivo, ali da definitivno ‘nije jedino’. Haigovo istraživanje, kaže Dunsworth, ne uzima u obzir sve dobre strane dojenja tokom noći kojim dete ne prima samo hranu već i majčinu ljubav i toplinu.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...