Da li su zdravija tuširanja vrućom ili hladnom vodom?

Tuširanje je osnovni deo  higijene tela. Neke osobe  vole da se tuširaju vrućom, a neke hladnom vodom. Svaki tip tuširanja donosi određene prednosti za zdravlje. Donosimo vam načine na koje vaša svakodnevna rutina tuširanja utiče na zdravlje.

tuš

Prednosti tuširanja vrućom vodom

Tuširanje vrućom vodom može ublažiti bolove u mišićima. Pustite da vruća voda teče niz vaša ramena, vrat i leđa kako biste ublažili bolove ovih delova tela.

Neka istraživanja su pokazala da tuširanje vrućom vodom može pospešiti oslobađanje oksitocina i smanjiti nivo stresa. Stoga, kada je dan bio stresan, istuširajte se vrućom vodom.

Tuširanje vrućom vodom može pomoći kod ublažavanja simptoma gripe i prehlade. Takođe može pospešiti iskašljavanje i razrediti sluz.

Prednosti tuširanja hladnom vodom

Tuširanje hladnom vodom je dobro za telo. Barem 5 minuta tuširanja hladnom vodom može povećati nivo energije. Na taj način ćete odmah promeniti  temperaturu tela, smanjiti umor i pospešiti koncentraciju.

Istraživanja su pokazala da tuširanje hladnom vodom, u razdoblju od 2 do 3 minute, može ublažiti simptome depresije.

Tuširanje hladnom vodom je bolje za vašu kosu i kožu. Vruća voda može isušiti kosu i kožu, dok hladna pomaže u hidrataciji kože i kose, kao i prevenciji ispucanih vrhova.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...