Da li su od malih boginja zaštićeni svi rođeni posle 1971. godine?

Iako se o malim boginjama govori već mesecima, deluje nam da se stalno vrte isti priče vezane za pad broja vakcinisane dece.

Pitanja koja mnogi rođeni posle 1970. godine postavljaju jesu – kako možete znati da li ste zaista vakcinisani, koliko doza MMR vakcine ste uopšte dobili i da li je potrebno da se revakcinišete?

Redovna vakcinacija je počela 1971. i tada je primana samo jedna doza. Slavica Maris, epidemiolog iz gradskog zavoda za zdravlje, kaže da su te generacije delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95%.

“Uvek postoji mali procenat na koje vakcina ne odreaguje, jer nijedna vakcina ne pruža 100% zaštitu. I ta jedna doza nas štiti od težih formi oboljenja, tj. komplikacija koje se mogu javiti kada je u pitanju ovo oboljenje”, rekla je u prilogu za „150 minuta“.

Imunolog Srđa Janković kaže da je velika većina rođenih pre nego što je uvedena vakcine zaštićeno jer su preležali oboljenje.

“Male boginje su veoma zarazna bolest i veoma mali broj ljudi je odrastao a da je ne preboli i to većina bez komplikacija. Nažalost, manjina dobija komplikacije i to ponekad i opasne po život. Generacije pre nego što je uvedena vakcina su u visokom procentu, da ne kažem skoro svi, zaštićene jer su preležali. Međutim, ko nije preležao, a nije vakcinsan, nije zaštićen i ima smisla da se vakciniše.”

Oni koji se brinu, mogu da se testiraju na specifična antitela, ali je potrebna konsultacija sa lekarom pre toga.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

B92  Foto:Fotolia

Komentari
Loading...