Da li su od malih boginja zaštićeni svi rođeni posle 1971. godine?

Iako se o malim boginjama govori već mesecima, deluje nam da se stalno vrte isti priče vezane za pad broja vakcinisane dece.

Fotolia 27900659 Subscription L6

Pitanja koja mnogi rođeni posle 1970. godine postavljaju jesu – kako možete znati da li ste zaista vakcinisani, koliko doza MMR vakcine ste uopšte dobili i da li je potrebno da se revakcinišete?

Redovna vakcinacija je počela 1971. i tada je primana samo jedna doza. Slavica Maris, epidemiolog iz gradskog zavoda za zdravlje, kaže da su te generacije delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95%.

“Uvek postoji mali procenat na koje vakcina ne odreaguje, jer nijedna vakcina ne pruža 100% zaštitu. I ta jedna doza nas štiti od težih formi oboljenja, tj. komplikacija koje se mogu javiti kada je u pitanju ovo oboljenje”, rekla je u prilogu za „150 minuta“.

Imunolog Srđa Janković kaže da je velika većina rođenih pre nego što je uvedena vakcine zaštićeno jer su preležali oboljenje.

“Male boginje su veoma zarazna bolest i veoma mali broj ljudi je odrastao a da je ne preboli i to većina bez komplikacija. Nažalost, manjina dobija komplikacije i to ponekad i opasne po život. Generacije pre nego što je uvedena vakcina su u visokom procentu, da ne kažem skoro svi, zaštićene jer su preležali. Međutim, ko nije preležao, a nije vakcinsan, nije zaštićen i ima smisla da se vakciniše.”

Oni koji se brinu, mogu da se testiraju na specifična antitela, ali je potrebna konsultacija sa lekarom pre toga.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

B92  Foto:Fotolia

Komentari
Loading...