Da li su matične ćelije lek budućnosti?

Da li krv iz pupčane vrpce slobodno možemo da nazovemo lekom budućnosti?

matt

Trenutno se koristi za lečenje više od 70 različitih obolenja, bilo kancerogenih ili genetskih.

Istinita priča Noe Svonsona je samo jedan primer, a sve je počelo upravo ovako:

„Kada je imao samo 6 meseci, učestalo je dobijao infekcije uha. Bio je prehlađen svake dve nedelje i svaki put kad bismo otišli kod lekara, dobio bi antibiotike posle kojih bi mu samo na kratko bilo bolje“, rekla je Noina mama.

Pre nego što je napunio dve godine, doktori su mu dijagnostikovali mijelodisplastični sindrom, retko krvno obolenje, što znači da Noin organizam neće imati normalnu „proizvodnju“ krvnih zrnaca. Kao posledica toga, najobičnija prehlada može biti vrlo opasna. Terapija za ovo obolenje ne postoji.

Noino ime se nalazilo na listi za transplantaciju koštane srži, ali doner nije pronađen. Umesto toga, pojavilo se nešto drugo – krv iz pupčanika – Noa je imao savršeno poklapanje sa donerom.

„Matične ćelije iz krvi pupčanika se mogu prikupiti samo jednom“, izjavila je doktorka Kara Krist.

Samo nekoliko trenutaka nakon rođenja, krv se prikuplja iz pupčanika i šalje se na čuvanje u banke matičnih ćelija, gde se krv testira i priprema za čuvanje u tečnom azotu.

Medicina još uvek otkriva koje su sve mogućnosti primene matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Doktori se nadaju da će moći da ih upotrebe za regeneraciju tkiva i organa.

Mnoge žene koje čekaju bebu, ne znaju za ovu opciju čuvanja matičnih ćelija. To je bezbolna i bezopasna metoda, koja ne utiče na tok porođaja.

Noa je sad zdrav petogodišnjak, a njegova mama kaže da je on izlečen od mijelodisplastičnog sindroma, iako je put bio dug.

„Matične ćelije su spasile život mom sinu. Ima toliko mnogo drugih osoba na toj listi čiji život može biti spasen. Matične ćelije su bukvalno budućnost medicine.“ rekla je Nensi.

Matične ćelije leče bolesti jetre i pankreasa
Komentari
Loading...