Da li su banane zdrava užina?

Banane su užina koju je uvek najlakše poneti sa sobom, a koja je prepuna i dobrih vitamina i minerala.

Na kraju krajeva, svi znamo da banane sadrže i šećer i ugljene hidrate. Međutim, ispostavilo se da su one i dalje sjajan izbor hrane i za one koji pokušavaju da smršaju, kaže nutricionista Tamsin Jordan.

Definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršavljenja.

Kolika je hranljiva vrednost banane?

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina C i folata.

Koje su zdravstvene koristi banane?

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

“Ovaj mineral deluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u telu”, kaže Jordan, koji dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska. Banane su, takođe, prepune vitamina C, koji pomaže imunološkom sistemu tela.

“Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože”, kaže Jordan.

Magnezijum je važan za prenos neravnih impulsa, kontrakciju srca i za regulisanje glukoze i insulina.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša creva mogu itekako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

Ako kojim slučajem ne volite da jedete banane, ali želite njihove benefite, uključite u upotrebu brašno od zelene banane. Prema istraživanju u časopisu Journal of Nutrients, one učesnice koje su konzumirale brašno od zelene banane gubile su kilograme.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

“Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za gubljenje kilograma”, tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za gubljenje viška kilograma.

“Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte”, objašnjava Jordan.

“Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer ishrana nikada nije toliko jednostavna”, mogu vam pomoći u gubitku kilograma.

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osećate sitim.

Koje je najbolje doba dana za konzumiranje banane?

Jordan preporučuje svojim klijentima da konzumiraju banane ujutru jer tada deluju efikasnije na sagorevanje kalorija, ali dodaje i da su banane korisne u bilo koje doba dana.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..