Generic filters
Exact matches only

Da li ste znali da žalfija poseduje ovoliku lekovitu moć ?

Čaj od žalfije je kroz istoriju korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

U medicinskom smislu žalfija je antibiotik širokog spektra. Primenjuje se i za regulaciju znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre, kod reumatizma.

Listovi žalfije su korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Primenjuje se i kao začin u kulinarstvu. Utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Koristi se za smanjenje lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti.

Dojilje koje žele da prestanu sa dojenjem koriste je svakodnevno za zaustavljanje produkcije mleka.

Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Primenjuje se i kao opšti tonik kod umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije.

Žalfija je sastojak mnogih krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Kako deluje žalfija?

  • Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla, afti.
  • Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje.
  • Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa.
  • Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva.
  • Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti žalfija?

Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama.

Kako konzumirati žalfiju?

Žalfija se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja.

Za unutrašnju upotrebu, žalfije se prelije vode i kuva, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) se ne kuva, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji.

Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu delovati konvulzivno, ako se koriste u velikim dozama.

Recepti

Čaj od žalfije

Priprema se tako što se u četvrt litre ključale vode stavi jedna čajna kašičica usitnjene žalfije i pusti da na laganoj vatri otklopljeno kuva tri minute. Skine se s vatre, neka odstoji desetak minuta. Procedi se i pije dve do tri šoljice dnevno. Ako se radi o upali grla, krajnika i bolestima disajnih organa – topao čaj zasladi se s medom.

Žalfijin oparak

Kašika osušenih usitnjenih listova žalfije prelije se s dva i po decilitra ključale vode i ostavi da odstoji pola sata. Procedi se i pije toplo. Kod tegoba s probavnim organima pije se jedna šoljica pola sata pre jela. Oparak je delotvoran i za ispiranje i grgljanje kod bolesti grla i usne šupljine.

Žalfija u mleku

Kašika suvih kaduljinih listova kuva se u četvrt litre mleka tri minute. Ohladi se da ostane toplo i dodaju se dve kašike domaćeg meda. Uzima se učestalo tekom dana po jedna kašika. To je sredstvo protiv kašlja, koje se može davati i deci.

Oblozi od žalfije

Jedan od starih recepata je i ovaj: izgnječene listove sveže žalfije. Stavite ih na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu i privijte na ranu ili na gnojni čir.

Kupka od žalfije

U pet litara hladne vode staviti 20 dg žalfije. Neka odstoji 12 sati. Sipati u pripremljenu kadu za kupku s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i za kožne bolesti.

Na primer za kožnu bolest pitirijazu (pytiriasis versicolor) dobro je uz kupku piti i čaj, zbog promene strukture znoja.

Za pripremu kupke može se koristiti i žalfijino eterično ulje. Deset kapi ulja u pola litre mleka. Dobro promešati i usuti u kadu s vodom pripremljenom za kupanje. Žalfijino eterično ulje dobija se postupkom destilacije vodenom parom najbolje mladih listova i grančica žalfije.

Osim za kupku pripravci od žalfijinog ulja koriste i se za inhalaciju kod upale disajnih organa i sinusa u kombinaciji s uljima slična delovanja, za ispiranje kod upale usne šupljine i grla, za masažu, za osvežavanje i dezinfekciju prostora.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...