Da li ste znali da je ova biljka odlična za bolju cirkulaciju?

 Za bolju cirkulaciju! Narodna medicina najčešće koristi ruzmarin kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i podizanje niskog krvnog pritiska.

 

Možda je manje poznata ali ne i manje bitna činjenica da ruzmarin leči malokrvnost kod dece, popravlja apetit, blagotvorno deluje na rad želuca, krepi iscrpljen organizam, popravlja raspoloženje, smiruje nervozu, napetost, otklanja anksioznosti (strahove).

Zbog pomenutog pozitivnog uticaja na cirkulaciju, ova biljka takođe ublažava menstrualne bolove (dismenoreju), i može pomoći kod izostanka menstruacije (amenoreje).

Ukoliko se čaj od ruzmarina popije u večernjim časovima umanjiće potrebu za snom.

Čaj od ruzmarina (kao i oblog od ruzmarina), ublažava glavobolju, pogotovo onu koja je nastala usled preteranog psihičkog opterećenja. Takođe je poznato da čaj ili vino od ruzmarina širi krvne sudove i time podstiču cirkulaciju kod muškaraca.

Vino od ruzmarina

Ako niste raspoloženi, ujutru se budite umorniji nego što ste bili kada ste otišli na spavanje, tokom dana ste tromi i pospani, pri tom imate nizak krvni pritisak, dobro će vam doći vino od ruzmarina.

Priprema:

Jednu šaku listova ruzmarina umešati u 1 litar kvalitetnog vina (najbolje je domaće crno vino). Mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana i svakoga dana 2-3 puta dobro promućkati.

Osmi dan procediti i piti svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutru pre doručka i jednu popodne pre ručka.

Kao i kod svake druge prirodne terapije i u ovom slučaju je potrebno određeno vreme da bi se ispoljili svi pozitivni efekti (oko 30-tak dana).

U blažim oblicima bolesti i kod osetljivijih osoba efekat se ispoljava i ranije.

Kupka od ruzmarina

Kupka od ruzmarina korisna je u jutarnjim satima jer razbuđuje i osvežava organizam, nakon čega će biti sposoban da lakše podnese dnevne aktivnosti.

Ne treba je koristiti u večernjim satima jer može rasterati san. Za ovu kupku dobro će poslužiti ekstrakt od ruzmarina.

Može se nabaviti i u vidu ruzmarinske soli za kupanje.

 

Komentari
Loading...