Da li ste znali da je smilje jedna od najlekovitijih biljaka?

U narodnoj medicini, smilje se često koristi zbog svojih lekovitih svojstava.

Pogodno je za pravljenje krema, čajeva, antibiotika, ulja i melema koji se koriste za lečenje kože i kožnih bolesti kao i protiv problema sa unutrašnjim organima.

Koristi se kao lek za lečenje jetre i podsticanje rada žuči i pankreasa. Smilje se može koristiti kao prirodni preparat za podmlađivanje i sprečavanje starenja kože.

Predstavlja najbolji lek za absorpciju hematoma. Dovoljno je da se na bolno mesto kapne samo jedna kapljica ulja od smilja i više neće postojati problem sa modricama i podlivima.

Ovo bilje možete koristiti i za otklanjanje problema dermatitisa i psorijaze, za uklanjanje ožiljaka i lečenje infektivnih procesa na koži. Kada se kombinuje sa dodatnim sastojcima kao što je divlji kesten i neven, ima primenu kod lečenja proširenih i bolnih vena.

Odlično je za upale, može se koristiti i za detoksiksikaciju i dezinfekciju organizma. U svojim cvetovima kao i listovima sadrži italidion koji predstvlja hemijsko jedinjenje koje ima ulogu u regeneraciji. On deluje na obnavljanje i revitalizaciju ćelija i tkiva. Rado se koristi u lečenju grčeva na nogama dosta je pronašao upotrebu i u masaži.

Ukoliko dođe do posekotine ili obilnijeg krvarenja iz usta ili nosa, može se koristiti da zaustavi krv.

Jedan od proizvoda od smilja takođe može biti i antibiotik, on pomaže da se umanje bolovi, sprečava zgrušavanje krvi i ima pozitivna dejstva na jačanje organizma u celosti.

Lekovita svojstva čaja od smilja su od davnina poznata. Ovaj prirodan lek pomaže i kod zalečenja hematoma i ugrušaka u krvi, problema sa varenjem, zatvorom, dijarejom, nadimanjem ili čirom. Njegov prijatan ukus rešiće vas problema sa mučninom za vrlo kratko vreme.

Priprema čaja

Bitno je da osušite smilje za čaj. Uzmite i uberite cvetove od ovog bilja, stavite ih da se suše na mesto, gde je protok vazduha konstantan.

Cvetove nemojte stavljati jedan na drugi, već se trudite što vise da ih rastanjite da vazduh mogao da prolazi. Biljku nemojte mešati, prevrtati, usitnjavati. Nemojte je stavljati na direktnu sunčevu svetlost, jer neće podneti visoke temperature.

Posle izvesnog vremena i kada se cvet osuši uzmite i stavite ga na suvo, čisto i hladno mesto da tu stoji. Ono se kasnije može koristiti za pravljenje čaja od smilja.

Preporučujemo da ga uzimate posle svakog jela, a najviše do 3 puta u toku dana.

  • 6 većih kašike suvog smilja
  • 1 litar vode

Potrebno je da u posudu stavite 6 velikih kašika suvog smilja i preko toga pospete 1 litar vrele vode. Ostavite da se procedi u toku noći i sutradan procedite.

Foto pixabay
Autor/Izvor Majkapriroda.com
Komentari
Loading...