Da li ste znali da je ovakvo sedenje loše po zdravlje?

Jedan od najpopularnijih načina sedenja, a to je sedenje prekrštenih nogu, može imati mnogo negativnih efekata i trebalo bi ozbiljno da razmislite o tome da prestanete da ga praktikujete.

Paraliza nerava

Kada duže vreme sedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje paralizu nerava. Tokom tog stanja niste sposobni da podignete stopalo i može da prouzrokuje utrnulost mišića. U ekstremnim situacijama čak biste mogli i da povredite peronealni nerv.

Povišen krvni pritisak

Prema istraživanju, prekrštanje nogu u visini kolena značajno povisuje krvni pritisak. Zato, ako ste osoba s visokim krvnim pritiskom, savetuje se izbegavanje ovakvog načina sedenja.

Loše držanje

Prema istraživanju, ako dnevno duže od tri sata sedite s prekrštenim nogama, to može da prouzrokuje bočni nagib ramena i karlice, te generalno da izazove loše držanje. Takođe, može da dovede do neusklađenosti kičme, a nepravilno držanje tela dovodi do bolova i ukočenosti mišića.

Bolovi u zglobovima

Prekrštanje nogu nije loše samo za držanje tela, već može da prouzrokuje i bolove u zglobovima. Moglo bi da povredi vrat, karlicu, donji deo leđa i kolena, a posebno bi trebalo da izbegavate prekrštanje nogu ako već imate bolove u kolenu.

Oticanje zglobova tokom trudnoće

Izbegavajte da prekrštate noge tokom trudnoće. Iako je takvo sedenje potpuno sigurno za dete, ono može da prouzrokuje oticanje zglobova i grčeve u nogama. Ako osetite bilo koji od ovih efekata, pokušajte da sedite tako da vam obe noge budu na podu ili ih podignite.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...