Generic filters
Exact matches only

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju?

Da li ste čuli za postalkoholnu depresiju? Evo kako da je sprečite

Fizičke simptome mamurluka verovatno prepoznajete: glavobolja, mučnina i vrtoglavice. Ali, anksioznost i drugi poremećaji raspoloženja (kao pojačana iritabilnost ili nerapoloženje i seta) takođe su česti pratioci alkohola.

drinks 2578446 960 720

Nije neuobičajeno da se dan pošto ste malo preterali s alkoholom osećate lošije nego obično, a ponekad je to praćeno i osećajem beznađa, neraspoloženjem i setom, možda ste već i čuli za postalkoholnu depresiju.

Kod nekih osoba, ove promene raspoloženja nakon konzumiranja alkohola mogu da budu prilično intenzivne, toliko da mogu da izazovu i panični napad, praćen otežanim disanjem i uznemirenošću, piše magazin „Prevencija“ (Prevention). Zašto se ovo dešava? Pa, kad telo metaboliše alkohol da bismo ga izbacili iz „sistema“, dve stvari se dešavaju: nivo šećera u krvi pada (jer telo dragocenu energiju ulaže u izbacivanje alkohola, pre nego u održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi), a upalni procesi se intenziviraju.

Brojne studije dokazale su da ova zapaljenja dovode do promena raspoloženja i problema sa pamćenjem, jer skok inflamatornih markera može da utiče i na nervni sistem.

Kad na to dodate nizak nivo šećera u krvi, eto nervoze ili potištenosti, u zavisnosti od toga kakav tip ličnosti imate.

I na kraju, konzumiranje alkohola često nam „gasi“ inhibicije, pa ste možda zabrinuti i zbog svog ponašanja tokom pijanstva.

Držite se jednog pića, najviše dva tokom večeri. To je mera koja vam neće ugroziti ni mentalno ni fizičko zdravlje.

 

PROČITAJTE VIŠE:

 

Izvor: b92 Foto: Pixabay

Komentari
Loading...