DA LI SE PROŠIRENE VENE VRAĆAJU NAKON HIRURŠKOG LEČENJA ?

Vene.Jedno od najčešćih pitanja pacijenata koji razmišljaju da se podvrgnu hirurškom lečenju venskih varikoziteta je upravo iz naslova ovog teksta.

Mnoge hirurške procedure imaju upravo ovaj problem ponovne pojave oboljenja koje se medicinski naziva „recidiv“.

Da podsetim, faktori rizika za nastanak venskih varikoziteta i venske slabosti su urođena slabost venskog zida, gojaznost, ženska pol, dugo stajanje i sedenje i životna dob. Mnoge od ovih faktora hirurška intervencija ne rešava a na neke mi možemo sami da utičemo, ali to retko radimo posebno kada hirurškom intervencijom odstranimo vene koje nas godinama muče.

Sve su to razlozi da se venski varikoziteti ponovo pojavljuju u 30% bolesnika nakon dve godine a čak u 65% nakon 11 godina.

Ovakav procenat bi mogao da obeshrabri onoga ko nije siguran da li želi da se operiše ili ne. Međutim „čaša može biti do pola puna ili do pola prazna“.

 

Kada se registruju recidivi nakon operacije vena onda se i najmanja pojava vidljivog varikoziteta beleži kao recidiv pa procenti mogu biti visoki.

Ipak za onoga ko je operisan zbog opsežnih varikoziteta jedna ili dve manje nove proširene vene, nastale nakon 11 godina od operacije, ne moraju predstavljati bilo kakav subjektivni problem pa se čak ni ne očekuje da će objektivno značajno pogoršati stanje na nozi. Sa druge strane za pacijenta koji se podvrgao hirurškom lečenju iz estetskih razloga još jedna mala vena može opet imati isti značaj kao i one predhodne zbog kojih je operisan/a.

Nemaju svi pacijenti isti rizik od recidiva. Oni koji su nastavili da žive istim načinom života ili nisu smanjili telesnu masu mogu očekivati povratak venskog varikoziteta.

Promena načina života ili korekcija telesne mase značajno će doprineti i odložiti ili čak u potpunosti sprečiti pojavu recidiva. Moguće je da i neka nova oboljenja podstaknu razvoj varikoziteta (povreda ekstremiteta, srčana slabost itd). Svakako da sprečavanju recidiva doprinose i elastična bandaža odnosno terapija venotonicima.

Iako se nakon operacije elastična bandaža savetuje u jednom kratkom ograničenom vremenskom periodu , osobe koje su pod povišenim rizikom za recidiv bi mogle imati koristi.

Sa druge strane venotonici se preporučuju i zbog oboljenja vena na drugoj nozi a i zbog sprečavanja procesa na preostalim venama koje su prividno zdrave.

Nisu ni sve hirurške metode podjednako efikasne. Kada se odlučujemo za hirurško lečenje možda će nam metoda koja podrazumeva manje rezova izgledati privlačnije, ne mora da znači da su rizici od recidiva podjednaki. Ako se odlučimo na aplikaciju sklerozantnog sredstva ili pene u venske varikozitete bez rešavanja glavnog stabla onda možemo oćekivati da s vremenom glavno stablo oboli i bude uzrok recidiva. To ne znači da po svaku cenu treba izbegavati ovu metodu, već da se od doktora koji nas leči informišemo o rizicima za recidiv.

Takođe rešavanje glavnog stabla bez vađenja bolesnih grana može imati sličnu sudbinu. Svaka od metoda koje se koriste u lečenju venskih varikoziteta ima svoje prednosti i mane kao i rizik od recidiva koji se razlikuje od pacijenta do pacijenta.
Imajući sve to u vidu ako ste se već operisali, recidiv ćete smanjiti ili odložiti korekcijom faktora rizika, a ukoliko planirate da idete na operaciju onda pitajte Vašeg doktora da za Vas izabere metodu koja nosi najmanji rizik od recidiva.

Mnogi su pročitali i ove tekstove:

 

Ass dr Igor Koncar

Zaposlen u Kliničkom Centru Srbije i kao konsultant u Medigroup bolnici

Vene.rs

Komentari
Loading...