Da li se odlučiti za flaširanu ili vodu iz česme?

Ako ste mislili da je veća količina vode presudna samo za fizičke poslove, niste u pravu.

Mentalne sposobnosti i koncentracija upravo zavise od najzdravijeg pića, što je potvrdio i gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

“Voda je značajna, jer je to fluid tečnosti i on se nalazi u sistemu koji perfunduje sve organe u krvi, limfi i moždanoj tečnosti. Vode mora da bude dovoljno, da bi svi ti fluidi u telu dobro funkcionisali”, rekao je dr Perišić za “TV Prva”.

Perišić ističe da je kvalitet vode iz vodovoda odličan, kao i da su one potpuno ispravne mikrobiološki i bakteriološki, stavovništvo je kaže bezbedno ako pije česmovaču, jer ona ima nizak nivo minerala.

“Jedini problem je ako je natrijum hlorida previše, ima previše toga u našim vodama, pijte vodu koja ima do 100 natrijuma”, rekao je Perišič.

Tvrdi i da se vode ne razlikuju po izgledu ili ukusu, već samo u pogledu biohemijskih sastava.

“Najkvalitetnije su vode sa visine, gde nema mnogo industrije, one koje prolaze kroz stene i tako se filtriraju, u tim vodama nema mnogo natrijuma i nema teških metala”, rekao je on.

Flaširana voda ili česmovača?

“Česmovača je sigurna , ali flaširana voda je odlična, ona ima garantovano 50 natrijuma po litri i ne dolazi do neproporcionalnog povećanja nartijuma u krvi, treba uvek pogledati etiketu”, tvrdi Perišić.

Ističe i da je kisela voda uz kafu zapravo dobra kombinacija, jer kako kaže kada se uzme voda sa dosta bikarbonata onda se neutralizuje kiselina u želucu koja se luči zbog kafe.

Savetuje da je dovoljno popiti dve čaše kisele vode, a da se nakon toga pređe na konzumiranje nisko mineralne vode. Takođe tvrdi i da hladna voda ne gubi na kvalitetu, te da je i normalna temperatura izvorske vode 8 do 14 stepeni.

Jedino što kaže može da zameni vodu je mleko.

“Ko popije jednu čašu mleka, kao da je uneo četiri čaše vode, samo mleko može da nam zameni vodu”, zaključio je Perišić.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...