Generic filters
Exact matches only

Da li može citrusno voće smanjiti rizik od šloga?

Citrusno voće! Žene koje redovno jedu citrusno voće, poput pomorandži, grejpfruta i limuna, imaju manji rizik od šloga.

 

Za to su zaslužni flavonoidi, prirodni antioksidansi kojima su bogate pomenute namirnice.

Istraživanja potvrđuju činjenicu da žene koje redovno jedu citrusno voće, mahom pomorandže i grejpruft, te piju njihove sveže ceđene sokove, imaju za 19 odsto manji rizik od ishemijskog moždanog udara (nastaje kao posledica začepljenja krvnih sudova mozga).

Pomorandže su bogate flavonoidima

Eksperti veruju da je ovakav zaštitni efekat citrusnog voća, pored vitamina C i drugih zdravih sastojaka, povezan i sa flavonoidima.

Ova jedinjenja, kojima je bogata i čokolada, funkcionišu kao moćni prirodni antioksidansi i antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi.

Oni snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola, te na taj način „neguju“ arterije.
Zapravo, čitavo istraživanje i jeste imalo za cilj da izuči zaštitne efekte različitih klasa flavonoida. Istraživanje, pak, nije dokazalo da generalno pojačan unos ovih jedinjenja, kojih u velikoj koncentraciji ima i u crnom vinu, sam po sebi snižava rizik od šloga, već je očigledna veza pronađena u slučaju citrusnog voća.

„Mislimo da flavonoidi obezbeđuju deo te zaštite, putem nekoliko mehanizama, uključujući poboljšanje funkcija krvnih sudova i antizapaljenski efekat“, objasnila je dr Odin Kasidi, vodeći autor istraživanja.

Citrusno voće
FreePik

Ranija istraživanja već su nagovestila da flavonoidi iz citrusnog voća pomažu i u prevenciji gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Dr Kasidi tvrdi da je veza očigledna, i da su sada neophodna dodatna istraživanja da bi se ta ona na pravi način razumela.

Ona i njen tim u svakom slučaju savetuju ženama da jedu što više pomorandži i grejpfruta, te da njihovim sveže ceđenim sokovima zamene kupovne, koji su obično previše bogati šećerom.

Foto FreePik FreePik
Komentari
Loading...